Ga naar Content

Noordwest en Dijklander kampen met 'storing': aanmeldzuilen plat en geen videoconsulten

ALKMAAR - Wie vanochtend de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder en vestigingen van het Dijklander bezoekt, kan door een storing geen gebruik maken van de aanmeldzuilen die bij de entrees van de gebouwen staan. Omdat door dezelfde storing patiëntendossiers onbereikbaar zijn, kunnen ook videoconsulten niet doorgaan. De verwachting is dat morgenochtend alles weer werkt.

Foto: Noordwest Ziekenhuisgroep

"Door een storing doen de aanmeldzuilen het niet", aldus een woordvoerder van de Noordwest Ziekenhuisgroep. "Dat probleem wordt veroorzaakt door problemen met de databases van onze externe leverancier." 

Die leverancier is ICTZ. Volgens een woordvoerder van dat bedrijf worden de problemen bij de Noordwest Ziekenhuisgroep niet veroorzaakt door een ddos-aanval, zoals een woordvoerder van het St. Jans Gasthuis in het Limburgse Weert vanochtend meldde. 

Een ddos-aanval (distributed denial-of-service-aanval) is het opzettelijk en vanaf een groot aantal locaties tegelijkertijd bestoken van een server met informatie, waardoor de servers van het aangevallen bedrijf crashen.

"Wij hosten bij een datacenter", aldus de ICTZ-woordvoerder. "Dat datacenter wordt bevoorraad door een provider, en die provider kampt met problemen." Om welke provider het gaat, wil ICTZ niet kwijt. Ze bevestigt dat online communicatie met patiënten door de storing niet mogelijk is, maar dat noodzakelijke zorg 'kan worden blijven uitgevoerd'. 

Aanmelden bij balies

Dat de aanmeldzuilen niet werken, betekent dat ziekenhuisbezoekers met een afspraak op een polikliniek zich niet digitaal (met hun identiteitsbewijs), maar bij de balie moeten aanmelden.

Baliemedewerkers hebben het daardoor drukker en staan meer mensen face-to-face te woord. Toch zijn eerder genomen maatregelen volgens haar afdoende om het risico op overdracht van het coronavirus te minimaliseren. "Bij de balies hangen spatschermen en er staan strepen op de vloer om mensen afstand te laten houden."  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De zuilen in de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder werden in 2018 geïntroduceerd om de doorstroming in het ziekenhuis te bevorderen. Met de aanmeldzuilen wordt voorkomen dat er wachtrijen voor de balies van de verschillende poliklinieken ontstaan.

Patiëntendossiers onbereikbaar

Behalve op de aanmeldzuilen heeft de storing ook gevolgen voor het patiëntendossier en het zorgverlenersdossier. Het patiëntendossier is onbereikbaar, waardoor patiënten tijdelijk geen beschikking hebben tot hun gegevens en huisartsen geen toegang hebben tot informatie die door de Noordwest Ziekenhuisgroep in de patiëntendossiers is ingevoerd. 

"Ook videoconsulten gaan via het patiëntendossier", legt de woordvoerder uit. "Daarom proberen we die nu telefonisch te doen, maar met beeld erbij is toch fijner." Het is nog niet bekend hoe lang de storing aanhoudt. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.