Ga naar Content

Provinciaal coronafonds: 100 miljoen voor verduurzaming, cultuur en technisch personeel

NOORD-HOLLAND - De provincie trekt de komende jaren 100 miljoen euro uit om investeringen in duurzaamheid aan te jagen, de cultuursector overeind te houden en de technische sector van een extra impuls te voorzien. "We willen ons duurzaam uit de crisis investeren", zegt gedeputeerde Zita Pels tegen NH Nieuws.

Foto: Adobe Stock

Het fonds dat de negatieve effecten van corona moet verzachten is er gekomen op verzoek van Provinciale Staten. "Wij willen inwoners en organisaties in Noord-Holland helpen bij de verduurzaming en de economie te versterken en te vernieuwen, met name de bouw- en technieksector en de cultuursector. Wij richten ons nadrukkelijk op de verduurzaming van de bebouwde omgeving, inclusief maatschappelijk vastgoed en wij onderzoeken hoe particuliere woningeigenaren, corporaties, bedrijventerreinen en maatschappelijk vastgoed hiervan kunnen profiteren", aldus de gedeputeerde.

In 2021 eerste bijdrage

Het geld zal niet in één keer in z'n geheel worden uitgekeerd, maar verspreid over een langere periode worden geïnvesteerd. "Zo kunnen we onderweg ook leren, en kijken binnen deze drie peilers waar nog meer naar gekeken moet worden", aldus Pels.

In 2021 wordt gestart met zestien miljoen euro in de vorm van subsidies en opdrachten legt collega-gedeputeerde Cees Loggen uit. "De uitwerking van de verdeling van het beschikbare geld kost tijd, dat is duidelijk. Maar wij vinden het belangrijk om die tijd te nemen zodat het geld op de beste plek terechtkomt en Noord-Holland er optimaal profijt van heeft."

Verduurzaming is daarbij het toverwoord. Zo wordt er door de coronacrisis nu minder geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, of lopen bestaande projecten vertraging op. Dus wordt een deel van het geld gebruikt om verduurzaming op gang te houden, maar ook te zorgen voor economisch herstel.

Lees ook

Maar ook het investeren in meer én goed geschoold technisch personeel moet leiden tot meer verduurzaming. Zo hoopt de provincie met het geld ontslagen medewerkers te kunnen behouden voor de sector. Ook moet het fonds kansen bieden voor mensen uit andere werkgebieden die door de coronacrisis werkloos zijn geworden en aan de slag willen in de techniek. 

Tot slot komt er ook geld voor maatschappelijke instellingen als buurthuizen, sportverenigingen, en de noodlijdende culturele sector die te maken heeft met een omzetverlies van 62 procent. Er is al een provinciaal noodfonds van tien miljoen euro dat met behulp van de gemeenten is aangevuld tot 13,5 miljoen. Maar dat is lang niet voldoende. Dus wil de provincie met extra steunmaatregelen treffen die kunnen helpen bij de doorstart en vernieuwing van de sector.

"In 2021 is de crisis in de cultuursector nog niet voorbij", aldus gedeputeerde Pels. "Er zijn nu bijvoorbeeld voorstellingen afgelast waarvoor je een voucher kon krijgen als die in 2021 worden ingehaald. En dat betekent dat je ook dan inkomsten misloopt."

Fonds leidt niet tot bezuinigingen

Ondanks het aanzienlijke bedrag hoeft de provincie niet op andere vlakken te bezuinigingen om het fonds van 100 miljoen te creëren legt gedeputeerde Pels uit. "We betalen het uit bestaande middelen."

Provinciale Staten neemt vermoedelijk 9 november een besluit over het fonds.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook