Amsterdam

NL
V

Amsterdamse buschauffeur (67) werd aangevallen na woordenwisseling over mondkapje

7 oktober 2020, 10.43 uur · Aangepast 7 oktober 2020, 21.18 uur · Door NH Nieuws & AT5

AMSTERDAM - De 67-jarige buschauffeur die gisteren werd mishandeld in zijn bus op de Ruys de Beerenbrouckstraat in Amsterdam-West, werd aangevallen door een reiziger die weigerde een mondkapje te dragen. De chauffeur mist vier tanden, heeft een hersenschudding, gekneusde ribben en een gehavend gezicht.

AT5 / Luuk Koenen

Dat heeft de politie vanochtend laten weten. De dader van de mishandeling stapte even na 14.30 uur in bus 21. 

"Omdat de chauffeur hem weigert vanwege het niet dragen van een mondkapje ontstaat een woordenwisseling", meldt de politie. "Dat loopt dusdanig uit de hand dat de buschauffeur meerdere keren door de passagier wordt gebeten, geschopt en geslagen, ook als hij op de grond ligt. En dat terwijl de buschauffeur op 67-jarige leeftijd nog de samenleving dient", zegt een politiewoordvoerder op NH Radio.

Dader stond op hoofd

Ook Mark Lohmeijer, directeur Operatie & Techniek van het ov-bedrijf GVB, reageert geschokt. Er is veel verontwaardiging en boosheid binnen het bedrijf over de chauffeur "die gewoon doet wat de samenleving van hem vraagt en vervolgens zoveel geweld tegemoetkomt". Hij vertelt dat zijn chauffeurs bijna dagelijks op bezwaren kunnen rekenen bij het wijzen op het dragen van een mondkapje.

In een filmpje van het incident dat dinsdag rondging op internet is onder meer te zien hoe de chauffeur hardhandig bij zijn nek wordt gegrepen. Later staat de dader zelfs op zijn hoofd. De chauffeur werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar is intussen thuis.

Zijn toestand is "naar omstandigheden redelijk, maar hij is natuurlijk enorm aangedaan. Deze ochtend hebben wij samen met hem aangifte gedaan bij de politie", vertelde Mark Lohmeijer van het GVB.

Duidelijke beelden

Volgens de politie was het tijdens de mishandeling druk in de bus. De dader liep na afloop richting de Aalbersestraat. Volgens de politie zijn er in de bus scherpe opnamen gemaakt van de dader die nu verspreid worden onder het korps in de hoop dat hij herkend wordt. De politie heeft aan NH Radio laten weten dat, in samenspraak met het OM, de beelden openbaar zullen worden gemaakt wanneer dit niks oplevert. Daarom roept de politie de dader dan ook op zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich te melden op het politiebureau.

Agenten hebben al een aantal getuigen gesproken, maar de politie zoekt er nog meer. Wie de mishandeling ook zag gebeuren of weet wie de dader is, wordt gevraagd de politie te bellen.

De mishandeling werd door een andere reiziger gefilmd en gedeeld via sociale media.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03