Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

'Hier met je peuk': Langedijk en Heerhugowaard starten campagne tegen zwerfpeuken

7 oktober 2020, 10.57 uur · Aangepast 8 oktober 2020, 17.04 uur · Door Redactie

HEERHUGOWAARD - Met de campagne ‘Hier met je peuk' gaan gemeenten Langedijk en Heerhugowaard de strijd aan tegen afval van sigarettenpeuken. Met een regionale campagne wordt gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering onder rokers: peuken horen niet op de grond.

ANP / Koen Suyk

Zwerfpeuken bevatten veel giftige stoffen en metalen die schadelijk zijn voor de natuur. Filters bevatten microplastics die niet verteren. Eén peuk vergiftigt maar liefst acht liter grondwater en blijft zo’n twaalf jaar in de natuur achter. Wetenschappers verbonden aan de San Diego State University publiceerden een literatuurstudie over schadelijke effecten van sigarettenafval voor het milieu.

Gedragsverandering 

Tijdens de recent gehouden World Cleanup waren peuken het meest gevonden zwerfafval. Wethouders Nils Langedijk van gemeente Langedijk en Annette Groot van gemeente Heerhugowaard hebben het zelf ervaren: "Tijdens onze opruimactie op World Cleanup Day bestond het merendeel van het afval uit peuken. Het opruimen is heel belangrijk maar voorkomen is nog beter. Tijd dus om in actie te komen en aan gedragsverandering te werken."

Regionale vuist

De campagne ‘Hier met je Peuk’ loopt in oktober, een maand waarin veel aandacht is voor de effecten van roken. Bewustwording wordt gecreëerd door middel van doelgroepcampagnes en informatiefilms, via social media en stories.  De actie wordt verder aangevuld met het inzetten van 'promotionele activiteiten' waaronder een speciale peukenbak. 

Behalve Langedijk en Heerhugowaard sluiten ook de gemeenten Koggenland en Opmeer zich aan bij de actie. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Schoner Noord-Holland, die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval.

'Dubieus'

In 2014 startte de gemeente Katwijk een soortgelijke campagne. Plastic Soup Foundation noemde deze actie tegen zwerfpeuken destijds dubieus, omdat ook tabaksfabrikant Japan Tobacco International (JTI) betrokken was bij de campagne. "Het wordt rokers gemakkelijker gemaakt hun peuk te dumpen in speciale peukenbakken. Het belang van JTI is de verkoop van sigaretten en dus sponsort de multinational asbakken en zwerfpeuken campagnes", schreef de organisatie destijds.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]