Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Nieuwe burgervader Roemer wil Alkmaar op de kaart zetten: "Heb korte lijntjes met Den Haag"

7 oktober 2020, 08.28 uur · Door Maaike Polder en Anne Klijnstra

ALKMAAR - Met zijn zachte g was Emile Roemer voor veel Alkmaarders misschien niet de meest voor de handliggende (waarnemend) burgervader van hun stad, maar aan NH Nieuws vertelt de Brabander dat hij de komende tijd wel degelijk dingen gaat bewerkstelligen. "Met mijn korte lijntjes naar Den Haag hoop ik zaken als versnelde woningbouw voor elkaar te krijgen."

Maaike Polder / NH Nieuws

Daarnaast wil hij Alkmaar op de kaart zetten als stad boven het Noordzeekanaal. "Veel mensen kijken niet verder dan Amsterdam", zegt hij, terwijl NH Nieuws hem interviewt voor het stadhuis op de Langestraat. "Alkmaar is een prachtige stad en ik vind het een eer om hier waarnemend burgemeester te zijn."

Cement

Met de wethouders heeft Roemer al gesproken over waar hij de komende maanden een rol bij kan spelen. "Als burgemeester kan je het cement zijn tussen bestuurders, tussen het Rijk, de Provincie en Alkmaar." Als een voorbeeld noemt hij woningbouw. "Iedereen is op zoek naar meer woningen, maar om bouw mogelijk maken heb je meer nodig dan de gemeente. Ik heb een enorm netwerk richting Den Haag. Wie weet helpt dat."

Roemer heeft gisteren een rondleiding gehad in het centrum, maar verder moet hij de stad nog beter leren kennen. "Ik wil de wijken in en kennismaken, voor zover dat kan met corona." Ook is hij van plan om op de fiets door de omliggende dorpen te rijden. 

"Alkmaarders zijn recht voor hun raap en dat bevalt me uitstekend"

BUrgemeester van Alkmaar Emile Roemer

Hij gaat dan vooral met mensen praten, maar via-via heeft de Brabander wel al begrepen dat de mentaliteit van de Alkmaarders 'recht voor z'n raap' is. "En dat bevalt mij uitstekend. Gewoon zeggen wat je te zeggen hebt."

Vragen van Alkmaarders

Via Instagram kregen we een aantal prangende vragen binnen van Alkmaarders: hoe komt een Brabander bijvoorbeeld terecht in Alkmaar? En is hij weleens op de kaasmarkt geweest? Daarop geeft hij antwoord in deze video:

Tekst loopt door onder video

Emile Roemer wil Alkmaar op de kaart zetten - NH Nieuws

De op 23 september beëdigde goedlachse Brabander is officieel vanaf 1 oktober de waarnemend burgemeester. Zijn werkweek begon afgelopen zondag bij het AZ-stadion, waar hij meteen tassen mocht uitdelen aan leden van de 8 October Vereeniging. "Er is geen betere week om te beginnen dan tijdens Alkmaar Ontzet."

NH Nieuws zendt op 8 oktober een compilatie uit van Alkmaar Ontzet door de jaren heen. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]