Ga naar Content

Mondkapje bij IVKO scholieren nog niet populair, leerling Kasper schiet te hulp

AMSTERDAM - Sinds deze week geldt ook op middelbare scholen een dringend advies om een mondkapje te dragen, alleen geven de meeste scholieren op het IVKO, de montessori kunstvakschool in Amsterdam, daar nog geen gehoor aan. Daarom probeert Kasper met zijn zelfgemaakte exemplaren, zijn medeleerlingen aan een mondkapje te helpen. En daar verdient hij ook nog eens een zakcentje mee.

Foto: Bron: NH Nieuws

Kunstwerken van Mondriaan, Rembrandt en Van Gogh sieren de mondkapjes die Kasper Zwijssen, leerling aan het IVKO in Amsterdam, maakt. Naast de kunstwerken verkoopt hij ook mondkapjes met de meest veelzijdige patronen en prints. Kasper houdt het goed in de gaten. "Op de markt zie ik vaak zo'n print en dan denk ik: die gaat het goed doen". 

Kasper maakte eerst een paar mondkapjes voor zijn familie, maar al gauw nam de populariteit van zijn mondkapjes toe. Nu heeft Kasper de smaak te pakken en biedt hij op zijn eigen Instagrampagina zijn zelfgemaakte mondkapjes aan. Hij besteedt dan ook veel van zijn vrije tijd aan het maken en versturen van al die mondkapjes.

"Vooral de sterrennacht van Vincent van Gogh doet het goed. Maar ja, die is dan nu ook uitverkocht"

Kasper Zwijssen, leerling aan het IVKO in Amsterdam

Kasper krijgt daarbij hulp van zijn moeder Olga die hem ondersteunt met de naaiwerkzaamheden en een deel van de zaken waarneemt. "Normaal ben ik de baas. Maar ja, er was een moment dat er iets wat ik had gemaakt niet goed werd gekeurd door Kasper. Toen moest ik het opnieuw doen. Dan doe je dat maar, want hij is de baas", zegt Olga lachend.

Ze is vooral blij dat de mondkapjes met printjes van kunstwerken het goed doen. "Hoeveel leerlingen kennen nu nog de schilderijen van Rembrandt of van Gogh? Op deze manier wordt ook voor hen de kunst weer zichtbaar. Hoe gaaf is het om dat weer meer in het straatbeeld te zien?"

Foto: Bron: NH Nieuws

Kasper heeft ook zicht op welke mondkapjes het populairst zijn. "Vooral de sterrennacht van Vincent van Gogh doet het goed. Maar ja, die is dan nu ook uitverkocht. Dus we moeten mensen teleurstellen." Ook het mondkapje met tijgerprint is populair. "Die ga ik waarschijnlijk zelf ook naar school dragen."

Hoewel nog weinig van zijn medeleerlingen momenteel een mondkapje dragen, denkt Kasper dat het snel zal toenemen. "Natuurlijk zullen de meeste kinderen nog die blauwe chirurgische maskers dragen. Maar die van mij zijn natuurlijk veel comfortabeler en mooier. Dus ik ga hen zeker proberen over te halen om een mondkapje van mij te nemen." 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.