Start van hoofdcontent

WEST-FRIESLAND

nl

Laat je mimiek zien: Marjolijn start actie #vriendelijkermetvenster

6 oktober 2020, 10.23 uur · Aangepast 15 oktober 2020, 12.02 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - De man van Marjolijn Manshande is doof en zij merkt dat de mondkapjesplicht een flinke impact op hem heeft. Dit vertelde zij gisteravond op WEEFF Radio. Voor een toegankelijkere wereld voor slechthorenden wil ze met de hashtag #vriendelijkermetvenster oproepen tot het dragen van mondkapjes met een venster. "Als je niet met deze doelgroep te maken hebt, dan ben je je niet bewust van de impact die mimiek heeft."

Foto: Marjolijn Manshanden - Marjolijn Manshanden

Marjolijn Manshande merkt dat ze zelf zo min mogelijk een mondkapje draagt, omdat haar man Paul - die doof is - haar mimiek anders niet mee krijgt. Nu de mondkapjesplicht in openbare gelegenheden is ingevoerd, wordt dat een probleem, want door al die mondkapjes is het volgens haar voor doven en slechthorenden nóg lastiger om onze horende maatschappij te volgen.

Manshanden merkt dat bij haar man. "Zijn wereld is heel stil geworden. Hij gaat liever niet naar buiten toe. Toen die plicht kwam had hij zoiets van: laat maar, ik blijf wel binnen. Je ziet niets meer in het gezicht en je kunt niets meer volgen in het gezicht, want het hele monddeel is weg."

"Toen die plicht kwam had hij zoiets van: 'laat maar, ik blijf wel binnen"

Marjolijn Manshande - heeft een dove man

Voor horenden is het moeilijk voor te stellen, denkt Marjolijn, maar situaties in het openbaar kunnen voor doven erg eenzaam voelen. "Als je bijvoorbeeld in de trein zit en iedereen om je heen draagt een mondkapje. Dan zit jij daar en er is dan helemaal niets om je heen. Dat is heel heftig."

Marjolein heeft er iets op bedacht. Op de website doof.nl zag zij een patroon voor het maken van mondkapje met vensters en ze is aan aan de slag gegaan. "Het venster is gemaakt van een lamineerhoes die ik er in heb gezet, maar je kunt ook een stevig insteekhoesje gebruiken." Volgens haar biedt het mondkapje met venster niet alleen een oplossing voor doven en slechthorenden, maar geeft het iedereen een vriendelijkere uitstraling. "Eigenlijk moeten we massaal besluiten dat iedereen dit doet."

Laat je lach zien

Marjolein roept iedereen op een mondkapje met een venster te gebruiken en een foto te posten onder de hashtag #vriendelijkermetvenster. "Het is voor iedereen prettiger, ook voor kinderen is het minder angstig. Voor de doven en slechthorenden is het super als mensen dat willen doen."

Kijk hier het interview met Marjolijn Manshande op WEEFF Radio terug:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]