Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

Tanzaniaan dreigt met mes op Schiphol: marechaussee schiet in zijn been

5 oktober 2020, 23.05 uur · Aangepast 6 oktober 2020, 12.26 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Een 27-jarige man uit Tanzania is maandagavond in de vertrekhal op Schiphol door de Koninklijke Marechaussee in zijn been geschoten. Dit gebeurde toen hij marechaussees belaagde met een groot keukenmes. De marechaussee zegt dat de man eerder al voor overlast zorgde. Er wordt niet uitgegaan van een terroristisch motief.

Laurens Bosch

"We hebben snel en kordaat gehandeld en zijn blij dat er geen gewonden onder de reizigers of het personeel zijn gevallen", zegt woordvoerder Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee op NH Radio.

Van Kapel laat weten dat de 27-jarige man voor problemen zorgde bij balierij 9 in Vertrekhal 2. "De man had een enorm mes bij zich. Veel mensen zagen dat en zijn weggevlucht. We hebben meerdere malen aangegeven dat hij het mes weg moest leggen, maar dat deed hij niet. Hij kwam met het mes op de Marechaussee af en werd in zijn been geschoten."

Dreigende situatie

Volgens de woordvoerder was de verdachte agressief en ging het om een dreigende situatie. "De marechaussee kon in deze situatie maar één ding doen. We zijn blij dat er kordaat is opgetreden en dat de verdachte is overmeesterd. Dat was het doel."

De marechaussee heeft dezelfde avond ook nog een tweede man aangehouden. "Op basis van camerabeelden zagen we dat de Tanzaniaan veel contact had met een andere man. Deze tweede persoon is ook door ons aangehouden. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat hij niets met het incident te maken heeft."

Rond 22.30 uur was gisterenavond de situatie onder controle. De man werd met de schotwond in zijn been afgevoerd met een ambulance. Hij is inmiddels geopereerd en omdat hij is aangehouden, wordt hij in het ziekenhuis bewaakt door de marechaussee. De Tanzaniaan wordt verdacht van verboden wapenbezit en bedreiging. 

Laurens Bosch

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]