Amstelland

NL
V

Lessen op Amstelveense school 20 minuten ingekort om te kunnen ventileren

5 oktober 2020, 13.40 uur · Aangepast 5 oktober 2020, 15.07 uur
Door Jasper Leegwater · Foto: Google Streetview

AMSTELVEEN - Op het Herman Wesselink College in Amstelveen geldt vanaf vandaag een mondkapjesplicht buiten de leslokalen. Het gebouw voldoet niet aan de ventilatie-eisen. Om de kans op besmetting te verkleinen zijn de lessen ingekort van 80 naar 60 minuten. Dat is maar een tijdelijke oplossing: rector Bert Kozijn maakt zich grote zorgen over de winter, als de temperaturen dalen.

Het ventilatiesysteem laat flink te wensen over. "We hebben begin dit schooljaar onderzoek laten doen. Er zijn wat werkzaamheden aan het ventilatiesysteem gedaan. Er worden nu nog metingen gedaan en we zijn in afwachting van de resultaten. Tot die tijd hebben we sinds de tweede lesweek van dit schooljaar alle lessen korter gemaakt zodat er tussen de lessen door 'gelucht' kan worden in de lokalen."

Een les op het HWC duurde voorheen 80 minuten. Nu is dat slechts 60 minuten. De 20 minuten die overblijven tussen de lessen worden gebruikt om de lokalen te luchten. De deuren en ramen staan dan wagenwijd open.

"Ik sta met de rug tegen de muur. Het is voor nu niet anders, maar wij hopen binnenkort weer de volledige lestijd te kunnen gebruiken. Als de uitslag van de metingen gunstig is, kunnen we weer onderwijstijd winnen."

Met de aantredende herfst en koude maanden op komst is dit een oplossing die al snel vervelende gevolgen kan hebben. Kozijn weet nog niet hoe de school hier mee om zal gaan. "Ik heb nog geen oplossing. We leven een beetje met de dag en als het echt kouder wordt, gaat de verwarming hoger en dat zal ook effect hebben. Gelukkig gaan we in januari in ons nieuwe pand dat nu gebouwd wordt naast het huidige schoolgebouw. Die nieuwe school voldoet aan alle eisen, ook op gebied van ventilatie."

Quote

"Docenten kunnen zich niet meer bij groepjes leerlingen voegen om uitleg te geven of te overleggen"

Bert Kozijn, rector Herman Wesselink College

Kozijn heeft het dringende advies om mondkapjes te dragen in gemeenschappelijke ruimtes op scholen doorgegeven aan leerlingen en hun ouders. "We volgen het advies van de overheid. Over het algemeen gaat dat goed. Intern zijn er gesprekken over gevoerd en overwegend vinden de docenten het erg prettig."

Onder de leerlingen van het Herman Wesselink College is veel begrip voor de mondkapjesplicht volgens hun rector. "Ze snappen het wel. Ik spreek leerlingen aan als ze 'm niet op hebben, op een vriendelijke manier. We zoeken ook in de leslokalen het gesprek op, maar over het algemeen is er begrip en vinden de leerlingen het prima."

Het vak waar docenten hun les binnen geven op het HWC - Bert Kozijn

Leuke dimensie

Het afstand houden zorgt er wel voor dat de lessen er nu anders uitzien op de Amstelveense school. "De leuke dimensie van het lesgeven is er wel een beetje van af: docenten kunnen zich niet meer bij groepjes leerlingen voegen om uitleg te geven of te overleggen. Vooralsnog vind ik het niet nodig om mondkapjes in de lokalen ook verplicht te stellen."

De rector hoopt dat de situatie te overzien blijft. Op dit moment zijn er bij de school nog geen redenen voor paniek. "Het aantal besmette leerlingen en docenten is gemiddeld, dus dat is in ieder geval in toom. De mensen die besmet zijn, hebben gelukkig lichte klachten en de eerste herstelde coronapatiënten keren al weer terug binnen de schoolmuren."

💬 Wil je iets kwijt?