Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Eventuele mondkapjesplicht nachtmerrie voor doven en slechthorenden

2 oktober 2020, 15.26 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Het is voor doven en slechthorenden al niet gemakkelijk om duidelijk te communiceren met anderen. Als die ander ook nog een mondkapje draagt wordt een gesprek zo goed als onmogelijk. De doof geboren Hendrik de Jong zou graag zien dat de horenden onder ons wat meer rekening gaan houden met de dove medemens. Zeker nu een mondkapjesplicht steeds dichterbij komt. 

NH Nieuws

De 40-jarige Hendrik werkt in de geestelijke gezondheidszorg met dove en slechthorende kinderen. Hij heeft met eigen ogen gezien welke impact de coronacrisis op ze heeft. Deze kinderen hebben vaak een gedragsstoornis of een ander ziektebeeld. "Die hebben behoefte aan een vertrouwensband. Met een mondkapje op wordt dat lastig." Want alleen gebarentaal is vaak niet genoeg. "Je wilt de mond zien, gezichtsuitdrukkingen, emotie."

"Het lijkt wel of iedereen boos op me is"

Hendrik de jong - is doof geboren

En dat geldt net zo goed op straat, in het ziekenhuis of de supermarkt. Hendrik weet niet meer hoe hij contact moet maken. "In de supermarkt merk je dat veel mensen snel langslopen en iets zeggen met een mondkapje op. Ik voel me nu echt niet prettig. Het lijkt wel of iedereen boos op me is. Ik kan de mimiek niet meer zien. De helft van het gezicht is helemaal afgedekt. Ik kan het niet meer zien."

tekst gaat verder onder video

Eventuele mondkapjesplicht nachtmerrie voor doven en slechthorenden - NH Nieuws

Hendrik maakt zich dan ook grote zorgen over de dreigende mondkapjesplicht. "Als iedereen een mondkapje op heeft voelen wij ons machteloos." Hij hoopt dat de mensen dat snappen en zelf ook een klein beetje moeite doen. "Maak contact, leer een paar gebaren, laat wat op je telefoon zien."

"Als mensen meer willen weten over de communicatie met doven en slechthorenden, er is genoeg informatie te vinden. Je kan altijd op internet kijken. Er zijn tekeningetjes met uitleg over hoe je met dove mensen kunt communiceren. Zoek dat vooral op", besluit Hendrik.

Dit kan opgezocht worden op bijvoorbeeld dovenschap.nl of gebarencentrum.nl

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]