Zaanstreek-Waterland

NL
V

Directeur Zaantheater over uitblijven ontheffing bezoekersaantallen: “Even slikken”

2 oktober 2020, 11.28 uur · Aangepast 2 oktober 2020, 17.57 uur · Door Redactie

ZAANDAM - De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland verleent geen enkele instelling ontheffing op de nieuwe maatregelen rondom bezoekersaantallen, zo bleek gisteravond. De directeur van het Zaantheater Angelique Finkers is ontdaan: “We konden net weer opstarten, maar nu kunnen alle voorstellingen niet doorgaan. Dertig man in een zaal is gewoon te weinig.” 

NH Nieuws

De uitzondering is De Zaanse Geschiedenisquiz. Dat evenement zou al gestreamd worden, deelnemers kunnen online meespelen. Als evenementen toch kunnen doorgaan met minder dan dertig man in een zaal, dan staat de directeur daarvoor open. Voor theatervoorstellingen is dat echter al snel geen serieuze optie.

Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad zei gisteravond goed te begrijpen dat het een klap is voor culturele instellingen die de afgelopen maanden hun best hebben gedaan om een bezoek zo veilig mogelijk te maken.

Quote

"Het is geen keuze tegen het Zaantheater"

directeur zaantheater angelique flinkers

Ook bij het Purmerendse theater De Purmaryn gaan alle voorstellingen tot en met 20 oktober niet door. Ze worden verschoven. Op de site stelt het theater ‘verbijsterd’ te zijn omdat het meer dan voldoet aan alle veiligheidseisen. De nieuwe directeur van het theater Tommie van Eck begrijpt niet dat veel andere veiligheidsregio’s anders hebben besloten, zegt hij tegen NH Nieuws. “Dat valt lastig uit te leggen. Het is onhandig dat het zo ongelijk is verdeeld over het land.” Vandaag zijn de medewerkers van het theater druk bezig om bezoekers af te bellen. 

Finkers neemt Hamming niets kwalijk: “De burgemeester heeft aangegeven te kiezen voor maximale veiligheid. Het is geen keuze tegen ons. De gemeente weet goed hoe veilig en coronaproof het is om bij ons te komen.” 

NH Nieuws ging vorige maand nog langs bij het Zaantheater om te kijken welke maatregelen er genomen waren. Tekst loopt door onder de video.

Zaantheater weer open voor bezoek - NH Nieuws

Finkers geeft aan dat het personeelsbestand van het Zaantheater de afgelopen tijd is gekrompen. Tijdelijke contracten zijn niet verlengd en opgevuld binnen het bestaande personeelsbestand. “Onze mensen konden ook op andere afdelingen terecht. Zo hebben we het goed op kunnen vangen.

Desalniettemin is de schade voor het theater groot. “Het is te hopen dat deze keuze van de Veiligheidsregio op langere termijn goed uitpakt.”

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?