Ga naar Content
Haarlem

Verkoop vinyl zit flink in de lift: "Online explodeerde het afgelopen maanden"

5 oktober 2020, 08.01 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

HAARLEM - "Het is megadruk op het moment", aldus Mieke Vermeulen van Record Industry in Haarlem. Zij en haar man Ton runnen één van de grootste vinyldrukkerijen in Europa. De verkoop van LP's, vooral online, zit de laatste maanden flink in de lift. 

"We hebben zelfs tien procent meer personeel aan het werk en de levertijden worden ook al langer. We lopen gewoon tegen te weinig capaciteit aan", aldus Vermeulen. In maart, aan het begin van de coronacrisis vreesde ze even dat het de verkeerde kant op zou gaan, maar uiteindelijk pakte het allemaal heel positief uit. "We zijn één van de weinige 'gelukkigen' in de entertainmentbranche op dit moment."

Meer op zolder, minder festivals

Vermeulen denkt dat er twee belangrijke redenen zijn voor de hoge verkoopcijfers. "Mensen zijn veel thuis, ruimen zolderkamers op en komen weer oude platen of platenspelers tegen. Ze zien om zich heen dat het ook weer een beetje hip en trendy is geworden en gaan dan ook een collectie uitbreiden of starten."

Een andere oorzaak heeft volgens Vermeulen met de rustige festival- en concertzomer te maken. "Muziek helpt bij het verwerken van emoties. Als je als muziekliefhebber niet naar concerten kan, dan ga je toch op zoek naar andere manieren. En dan kopen ze online, omdat ze nu toch niet graag gaan winkelen."

De drukkerij heeft het ontzettend druk en dat geldt ook voor de verkopers. Onno Blomsteel runt een platenwinkel in Haarlem-Noord en heeft zijn online-verkoop de afgelopen weken zien exploderen. 

Tekst loopt door na video

Onno Blomsteel verkocht deze zomer enorm veel LP's online - NH Nieuws

De komende weken zien er voor Blomsteel ook nog gunstig uit. Want veel artiesten hebben gewacht met het uitbrengen van hun platen tot het najaar, dus er is straks aanbod genoeg. Maar wat als je voornamelijk tweedehands LP's verkoopt en niet online? Zijn daar de verkoopcijfers ook geëxplodeerd? Danny van Leeuwen runt platenwinkel 'De Platenslager' in de Spaarnwouderstraat in Haarlem en merkt dat de coronacrisis wel enig effect heeft gehad op zijn handel.

Tekst loopt door na video

De Platenslager van Haarlem: "Niet heel veel drukker, wel meer inbreng van platen" - NH Nieuws

In de zomer kon Van Leeuwen weer bandjes voor zijn winkel laten optreden, maar dat mag nu helaas niet meer. De Platenslager is alleen op zaterdag open, maar er wordt wel regelmatig gevraagd of hij doordeweeks ook open gaat. Naast de vaste klanten, lopen er ook vaker jongeren zijn winkel binnen. Helaas merkt hij wel dat de aanloop van toeristen een stuk minder is geworden. "En wat je ook merkt is dat de winkel meer een ontmoetingsplek wordt. Klanten die hebben gezien dat de plaat die ze zoeken er niet is, blijven regelmatig toch even hangen voor een praatje en een kop koffie."

Jongeren en vinyl

Meneer Spies, vaste klant bij Onno Blomsteel, weet wel wat de hoofdreden is van de goede online-verkoopcijfers. "Ik denk dat de jeugd het digitale misschien een beetje zat is en dan toch dingen van vroeger wil proberen. Misschien dat ze van hun ouders muziek op vinyl hebben gehoord en dat dan toch mooi vinden." Tot slot wil hij nog wel even iets kwijt over The Rolling Stones. "Ik heb ze vroeger live gezien en ik wist niet wat ik meemaakte. Zó hard klonk het! Maar ze moeten nu toch echt gaan stoppen. Het klinkt niet meer." Zelfs niet meer op zijn geliefde vinyl. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]