Start van hoofdcontent

HEERHUGOWAARD

nl

Familie Rustamli uit Azerbeidzjan uitgezwaaid door vrienden tijdens vertrek naar Emmen

1 oktober 2020, 21.45 uur · Door Redactie

HEERHUGOWAARD - Het is een verdrietige dag voor de familie Rustamli. Zij wonen al jaren in het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard, maar moeten verhuizen naar een gezinslocatie in Emmen, waar het gezin wordt 'voorbereid' op de terugkeer naar Azerbeidzjan. Veel vriendinnen en buurtbewoners zwaaiden het gezin uit. 

Familie Rustamli moet procedures in Emmen afwachten - NH Nieuws / Priscilla Overbeek

"Het is triest, het is een moment dat je niet wilt. Dat je vrienden en familie weg moeten. Maar ik ben heel trots op al die mensen die hier staan, die hier spontaan naartoe zijn gekomen", vertelt Martin, een vriend van de familie. "Er zijn klassen van de school, mensen die hun werk hebben onderbroken speciaal om ze uit te zwaaien, dat vind ik geweldig mooi."

Gisteren werd er een laatste wanhoopspoging gedaan bij de balie van het azc. Burgemeester Bert Blase heeft geprobeerd het gezin in Heerhugowaard te houden, er is een videoclip gemaakt en er zijn 3000 handtekeningen opgehaald. Toch moesten zij vandaag vertrekken.

Foto: Familie Rustamli Heerhugowaard azc - NH Nieuws

Geëmotioneerde vrienden en vriendinnen van Rufat (21) en Aygun (14) vertellen dat het moeilijk te beseffen is dat ze nu weg gaan. "Deze jongen heeft zo'n grote impact op je, ook als je hem pas net kent", vertelt een emotionele vriend. "Het is wel zwaar."

Aygun moet noodgedwongen naar een nieuwe school en voor Rufat is het onmogelijk om vanuit Emmen zijn opleiding in Haarlem voort te zetten. 

Vrienden als familie 

Moeder Gunay vertelt dat ze in Nederland gekomen is zonder familie. "Ik heb nu heel veel vriendinnen en dat voelt als mijn familie, niet als vriendinnen. Ik kan zeggen dat het mijn familie is, en voor mijn zoon en dochter zijn er veel zusjes en broers."

Met muziek en een menselijke blokkade werd nog geprobeerd om het busje tegen te houden, maar daarna reed het busje toch naar de gezinslocatie in Emmen. 

Foto: Familie Rustamli Heerhugowaard azc - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]