Amsterdam

NL
V

Stijgende vraag naar thuiskoks in coronatijd: ''We roepen extra mensen op''

2 oktober 2020, 15.08 uur · Door Shaneequa Vrede

AMSTERDAM - Stichting Thuisgekookt heeft het nog nooit zo druk gehad. De aanvragen van mensen die op zoek zijn naar een buurtgenoot die een maaltijd bereid, stijgen enorm. Rondom de Week tegen Eenzaamheid organiseert de stichting een kook 10-daagse om buren in eenzame tijden met elkaar te verbinden. 

Maaltijd tegen eenzaamheid - NH Nieuws

Dorien Lebon kwam door corona tijdelijk zonder werk te zitten. Zij zocht een bezigheid en meldde zich aan als vrijwillige kok via Thuisgekookt. "Ik heb een passie voor koken. Thuis hoeft dat niet zo uitgebreid voor twee. Maar nu kan ik lekker los gaan'', zegt Dorien. Zij kookt 4 dagen per week voor voornamelijk alleenstaande oudere buren. De buren zorgen voor de kostprijs van de producten en Dorien stelt elke dag het menu samen. 

Quote

"Ik heb nog nooit in mijn leven gekookt"

buurtgenoot Ben van praag

Er werd altijd gekookt voor Ben. Vroeger door zijn moeder en toen hij samenwoonde door zijn vrouw. Inmiddels woont Ben alleen en hij kan niet koken. Dorien bezoekt Ben drie dagen per week met lekkere maaltijden en krijgt er altijd leuke gesprekken voor terug. Er is zelfs een vriendschap ontstaan tussen de twee.

Persoonlijk contact

Stichting Thuisgekookt biedt het hele jaar een platform voor vrijwillige thuiskoks die hun kook kunsten kunnen aanbieden aan buurtgenoten.

Directeur van stichting Thuisgekookt Stéphanie van Gerven is als experiment met het team in het leven van een oudere gestapt. Tijdens hun ervaring in het verzorgingshuis kwam naar voren dat de senioren vooral behoefte hebben aan individueel en persoonlijk contact. ''Het zitten in groepen verminderd het eenzame gevoel niet. Dat zit in de persoonlijke aandacht en het gevoel dat je er toe doet'', zegt Stéphanie.

Eenzaamheid 

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat veel initiatieven tegen eenzaamheid niet door kunnen gaan, daardoor kan het eenzame gevoel versterkt worden. ''Soms ben ik de enige persoon die ze spreken'', zegt Dorien.

De afleverservice die de thuiskoks bieden, zorgt ervoor dat dit initiatief wel door kan blijven gaan. Hierdoor is er een enorme stijging in de aanvragen. Inmiddels is de stichting goed voorzien, maar nog steeds op zoek naar meer thuiskoks.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03