Ga naar Content

Agaath (75) helpt ouderen met gespreksgroepen: "Na een tijdje zaten ze weer rechtop"

ASSENDELFT - Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (van 1 tot en met 8 oktober) zijn er overal in het land initiatieven om mensen te helpen. In Assendelft merkt Agaath Vermast (75) de resultaten van een project dat ze twee jaar terug begon: een gespreksgroep voor ouderen.

Foto: David Kooi

"Wijzelf spreken altijd van sociaal isolement", zegt Vermast. "Men is hier een beetje allergisch voor het woord eenzaamheid." Na haar pensioen heeft ze zich hierop gericht. Ze leidt vier gespreksgroepen in de Zaanstreek, samen met haar man Eduard en andere gespreksleiders. Eens in de maand komt een groep samen. Als Agaath problemen signaleert zoekt ze soms contact met de gemeente. "Wat je vaak ziet is dat mensen al enorm geholpen zijn met een paar uur hulp", geeft Vermast als voorbeeld. "Als ze zelf het hele huis gaan schoonmaken zijn ze doodop en gaan ze niet meer naar buiten. De uiteindelijke kosten van zorg zijn dan veel hoger dan van die paar uur hulp."

Hoge drempel

De projectleider vindt het belangrijk dat de mensen terecht kunnen met hun verhaal in een veilige omgeving. "Mensen moeten kunnen uitpraten zonder onderbroken te worden. De drempel om te komen is al erg hoog. Om een voorbeeld te noemen: we deelden laatst zo’n 1000 flyers uit bij ouderen voor deze gespreksgroep, we kregen zes reacties."

"Zolang de buurthuizen open zijn gaan we ermee door. We vinden dit te belangrijk"

projectleider agaath vermast

Langzaam zijn de resultaten van de gespreksgroep te zien. De groep uit Assendelft (op de foto zijn een aantal van hen in gesprek met wethouder Gerard Slegers) is daar een mooi voorbeeld van. Negen vrouwen en één man, tussen de 74 en de 90 jaar, komen daar samen. "Sommige mensen die kwamen zaten een beetje ineengedoken op hun stoel. Na een tijdje zaten ze meer rechtop, gingen weer vrolijke kleren dragen en deden weer sieraden om. Ook gingen mensen die elkaar in de groep hadden ontmoet elkaar opzoeken, samen de hond uitlaten of kaarten."

De crisis maakt het werk van Vermast er niet makkelijker op. Zowel zij als haar man behoren tot de risicogroep, maar aan thuisblijven denkt ze geen moment. "Zolang de buurthuizen open zijn gaan we ermee door. We vinden dit te belangrijk."

Veel eenzame mensen in Nederland

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ervoer vorig jaar 9 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder sterke gevoelens van sociale en emotionele eenzaamheid. 26 procent voelde zich enigszins eenzaam. Onder alleenstaande ouders en alleenstaanden kwamen die gevoelens het meeste voor.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]