Ga naar Content

Gerelateerde videos

Bij GP Groot in Alkmaar wordt de hele dag gesloopt en gerecycled

ALKMAAR - De enorme stalen bek van de graafmachine doet denken aan een dinosaurus. Maar  kraanmachinist Rob werkt ermee alsof hij aan tafel zit in een restaurant. Behendig beweegt hij de knoppen in zijn cabine en verpulvert het beton en pulkt er het betonijzer uit. En oude houten daken worden keurig verdeeld in zware balken en latten. 

Slopen is niet meer wat het geweest is en Bert de Vilder van GP Groot spreekt daarom liever over het oogsten van bouwmaterialen. Terwijl vroeger met een sloopkogel een gebouw kapot gebeukt werd en alles op één grote hoop terecht kwam, gaat men nu secuur te werk. "We zijn tot het inzicht gekomen dat onze grondstoffen niet oneindig zijn", aldus De Vilder. "We moeten daar zuinig mee omgaan, en hergebruiken waar dat kan". 

"Als je een gebouw zorgvuldig wil slopen moet de opdrachtgever wel meewerken. Daar begint het"

Bert de Vilder

Het is iets duurder, maar levert ook heel veel op. Het oude sanitair, waaronder de toiletpotten, wordt vermalen tot gruis en samen met andere materialen gebruikt om nieuwe bakstenen van te maken.

Foto:

Kraanmachinist Rob voelt zich de koning van de bouwplaats terwijl hij met veel gevoel de paardenkrachten in bedwang houdt en het hydroliek zijn werk laat doen. Hergebruik is prachtig maar voor hem blijft het slopen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.