Amsterdam

Amsterdamse student gaat vrijdag demonstreren: "Ik voel de muren op me afkomen"

30 september 2020, 17.00 uur · Aangepast 30 september 2020, 17.19 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM - Komende vrijdag gaan studenten demonstreren op het Museumplein. Actiegroep #ikwilnaarschool, ASVA, SRVU en de landelijke studentenbond hebben de handen ineengeslagen om de demonstratie te organiseren. Ze maken zich allemaal grote zorgen over de lage kwaliteit van onderwijs door de coronamaatregelen.

Bron: NH Nieuws

Luana heeft een raar begin van het studiejaar. "Ik heb mijn medestudenten en leraren nog niet fysiek gezien en heb ze ook nog niet echt leren kennen." Voor veel studenten zoals Luana worden alle lessen momenteel digitaal aangeboden. Tien tot dertig procent van het onderwijs vindt momenteel nog maar plaats op locatie.

"Mijn hoorcolleges zijn van te voren opgenomen en mijn werkgroepen zijn allemaal online en dus is de interactie minimaal." Luana zit nu dan ook het merendeel van haar dag op haar studentenkamer van negen vierkantenmeter te studeren.

Dit is niet goed voor de mentale gezondheid van studenten vindt Luana. "Ik heb al moeite met mijn focus, maar ik heb ook een vriendin die ADHD heeft.  Haar lukt het gewoon totaal niet meer om zich te concentreren met alle afleidingen die ze thuis heeft."

De tekst gaat onder de video verder.

Student gaat protesteren - NH Nieuws

Een groep studenten was het zat en heeft zich verenigd in de actiegroep #ikwilnaarschool. Samen met ASVA, SRVU en de landelijke studentenbond hebben ze besloten om vrijdag te demonstreren op Museumplein. 

Voor Pieter van Rossum, voorzitter van de SRVU, is het duidelijk wat er moet gebeuren. "We willen dat er fysieke locaties uit de culturele sector worden gehuurd, zoals musea en congrescentra. Daar kan dan les gegeven worden. Dat is ook weer goed voor de culturele sector, een win-winsituatie!"

Luana vindt ook dat er meer fysiek onderwijs moet plaatsvinden. "Of we willen een halvering van het lesgeld of een herinvoering van de basisbeurs. Toen de basisbeurs werd afgeschaft werd er gezegd dat het geld dat daarmee vrij zou komen gebruikt zou worden om te investeren in het onderwijs. Daar merken we nu weinig van. Het wordt alleen maar slechter zo."

Quote

"Wij zullen niet stoppen totdat er een vorm van fysiek onderwijs voor iedere student mogelijk is"

pieter van rossum, voorzitter srvu

Luana gaat daarom komende Vrijdag ook demonstreren. "Jongeren verdienen goed onderwijs en dat moet niet op de laatste plek komen te staan."

Hogeschool en Universiteit

Woordvoerders van UvA, VU en HvA reageren begripvol op de situatie van de studenten. Ze onderkennen het probleem en zouden ook graag meer fysiek onderwijs willen aanbieden. Zo vertelt woordvoerder van het VU. "Als de studenten aanstaande vrijdag met hun roep om meer fysiek onderwijs, zorgen voor een verruiming van de maatregelen, dan juichen we dat zeer toe."

Geert ter Dam, voorzitter van het bestuur van de UvA bekend dat er momenteel te weinig gebeurt. "Wij sporen dan ook het Outbreak Management Team aan om mogelijkheden te vinden om studenten weer meer te kunnen faciliteren."

Geleyn Meijer, rector van de HvA is met de gemeente Amsterdam in overleg om lege publieke ruimtes in de culturele sector te huren voor college's. "We zijn er nu echt mee bezig", zegt Meijer. "Maar we zijn nog niet zo ver."

Participerende studentenorganisaties roepen studenten van buiten Amsterdam op om online deel te nemen aan de demonstratie. Op deze manier kunnen de nieuwe veiligheidsmaatregelen worden gehandhaafd. Steun betuigen kan digitaal door het delen van een selfie en het tekenen van de online petitie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03