Alkmaar

NL
V

Omstanders zetten achtervolging in op overvaller met groot mes in tabakszaak Heerhugowaard

29 september 2020, 18.15 uur · Aangepast 30 september 2020, 10.24 uur · Door Priscilla Overbeek

HEERHUGOWAARD - In de tabakszaak op het Raadhuisplein in Heerhugowaard kreeg het personeel vanmiddag de schrik van hun leven. Rond 15.30 uur stormde een man de winkel binnen en bedreigde hen met een groot mes. Vervolgens dwong hij het personeel tassen te vullen met zoveel mogelijk geld. 

NH Nieuws / Priscilla Overbeek

Met een flinke buit zette hij het vervolgens op een lopen. Verschillende omstanders zagen het gebeuren. Een aantal van hen aarzelden geen moment, en zetten de achtervolging in.

Najim werkt in een winkel tegenover de tabakszaak. Zijn vrouw is één van de drie personeelsleden die tijdens de overval aanwezig waren. "Ik werd in totale paniek door mijn vrouw opgebeld. 'Een overval! Een overval!' riep ze door de telefoon." Najim rende direct naar buiten, achter de dader aan. "Het was een donkere jonge man, hij sprak vloeiend Nederlands. Hij was onherkenbaar omdat hij een bril droeg en een capuchon ophad." 

Vluchtfiets

Tijdens de achtervolging stopt de man uit het niets met rennen op zo'n twee meter afstand van Najim. "Ineens draait hij zich om met dat grote mes. Ik beval hem de tassen met geld neer te leggen en weg te gaan, maar hij zei: 'kom dichterbij en ik steek je.'" Hij heeft het mes ergens weggegooid en is er op een fiets, die hij in een steegje had klaarstaan, vandoor gegaan. Ik ben hem blijven achtervolgen, maar kon hem niet meer inhalen."

Een man op een fiets die toevallig sigaretten ging halen, was ook achter de overvaller aangeracet. Najim zag de afstand tussen hem en de dader op de fiets steeds groter worden. "Ik riep naar de man dat hij hem op veilige afstand achterna moest blijven fietsen en 112 moest bellen. Dat deed hij."

Een vrouwelijke omstander hoopte de wegfietsende man in haar snelle Audi te slim af te zijn en probeerde hem een paar keer met haar auto van zijn fiets te rammen. Ondanks haar verwoede pogingen hem te stoppen, wist hij via een steegje te ontsnappen.

NH Nieuws was aanwezig en sprak met verschillende getuigen. Beluister hieronder het verhaal van getuige Najim tegen NH Nieuws: 

Een politieagent die ter plaatse is, laat weten aan NH Nieuws dat de man is aangehouden en er momenteel op twee plaatsen delict onderzoek wordt gedaan. "De man heeft mensen bedreigd en geld meegenomen. Verschillende omstanders zijn er achteraan gegaan. Op aanwijzing van getuigen hebben we de man in de buurt van het politiebureau bij het Cornusplantsoen kunnen aanhouden."

Puur voor het geld

Een mede-eigenaar staat achter een rood-wit afzetlint voor de deur van zijn winkel 'na te shaken'. Hij stond samen met twee van zijn medewerkers achter de balie toen de overvaller uit het niets tegenover hen stond. "De adrenaline giert nog door mijn lijf. Bizar dat dit op klaarlichte dag gebeurd. Hij kwam dreigend op ons af met dat mes en stond ineens achter de toonbank. Hij kwam puur voor het geld, dus dat hebben we hem gegeven."

De overvaller zit vast op het politiebureau in Alkmaar en wordt verhoord. De tabakszaak is gesloten tot het forensisch onderzoek is afgerond. "Maar we zijn morgen gewoon weer open hoor, keep up the spirit! Dit is gelukkig de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Het was hartstikke bedrijvig vanmiddag, iedereen rende er achteraan. Stoer hè?"

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?