Amsterdam

NL
V

Vanaf donderdag proef met coronasneltest in de Amsterdamse RAI

29 september 2020, 12.14 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - MSTERDAM - Mensen die een afspraak hebben voor een coronatest in de RAI krijgen vanaf donderdag de vraag of ze mee willen doen in het onderzoek naar de ontwikkeling van een sneltest. Die test van onderzoeksorganisatie TNO moet binnen een uur een uitslag geven en dat is veel sneller dan de nu gebruikte PCR-testen van de GGD.

AT5

Bij mensen die mee willen doen aan de proef wordt twee keer materiaal afgenomen uit de mond en neus. Een keer door een medewerker van de GGD, waarop de gebruikelijke coronatest wordt uitgevoerd en de tweede keer voor het onderzoek van TNO. Overigens zullen niet alle mensen met een testafspraak mee kunnen doen aan de proef, mogelijk gaat het alleen om mensen die te voet of met de fiets komen.

100 procent score

Met het onderzoek wil TNO bepalen of de sneltest net zo betrouwbaar is als de nu gebruikte PCR-test. Volgens een woordvoerder stond de teller afgelopen week op ongeveer 200 proeftesten en bleek de uitslag 100 procent overeen te komen met test van de GGD. 

Tot nu toe werd het afgenomen materiaal nog onderzocht bij het TNO laboratorium in Zeist. Maar bij de RAI wordt een pop-up laboratorium ingericht, waar het materiaal meteen bekeken kan worden. De proef van TNO duurt ongeveer twee weken, daarna wordt bekeken of de nieuwe methode verder uitgerold kan worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03