Ga naar Content

Steeds meer Amsterdamse instellingen verplichten mondkapjes

AMSTERDAM - Bij steeds meer bedrijven in Amsterdam is het vanaf morgen verplicht om een mondkapje te dragen. Zo moeten bezoekers van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum een mondkapje op en ook de Bijenkorf kom je niet in zonder kapje. 

Foto: Charlie Lou

Het kabinet heeft gisteren nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de tweede coronagolf tegen te gaan. Voor winkels wordt de mogelijkheid geboden om klanten die geen mondkapje dragen te weigeren. Steeds meer bedrijven in Amsterdam lijken hier gehoor aan te geven. 

Een woordvoerder van het Rijksmuseum laat weten de eerste week coulant om te gaan met bezoekers die niet op de hoogte zijn van de nieuwe maatregelen. Voor kinderen tot 13 jaar geldt de maatregelen niet. 

Bijenkorf, Filmhallen en OBA

Verder laat het museum weten dat er geen extra beveiliging komt in het gebouw. "Het bezoek is heel veilig en het is sowieso rustig nu. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen tijd enorm gedaald: voor corona hadden we per dag 8.000 tot 10.000 bezoekers, afgelopen weekend hadden we er 1.700 op één dag."

Ook een bezoek aan de Bijenkorf zit er zonder mondkapje niet meer in. Het warenhuis stelt het dragen van de kapjes verplicht in onder andere de Amsterdamse vestiging. 

Lees ook

Speciale veiligheidscoördinatoren zien hier bij de ingang op toe. Als bezoekers geen mondkapje hebben, krijgen ze er eentje gratis uitgereikt. Verder heeft de Bijenkorf naar aanleiding van de aangescherpte coronaregels besloten om het personeel in al zijn winkels verplicht een mondkapje te laten dragen

Bij bioscoop Filmhallen wordt een mondkapje in de foyer verplicht. Bezoekers mogen hun kapje in de bioscoopzaal afzetten, maar zodra de film is afgelopen moet het weer op. Ook zal het personeel dat rondloopt mondkapjes dragen. 

Ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gaat waarschijnlijk werken met een mondkapjesplicht, meldt een woordvoerder aan NH Nieuws. Van de 27 locaties, zullen er vermoedelijk maar 14 openblijven voor bezoekers die er willen studeren of lezen. Voor die locaties zullen mensen zich bij binnenkomst moeten registreren en weer afmelden bij hun vertrek. Voor bezoekers die alleen een boek willen lenen, blijven alle locaties open en gaat de OBA werken met winkelmandjes.

Niet verplicht 

Winkelketens als Blokker, HEMA en Intertoys stellen mondkapjes niet verplicht. Ook de supermarktbranche laat klanten die geen mondkapje dragen komende tijd gewoon binnen. Ze vinden dat het niet aan winkeliers is om dergelijke maatregelen af te dwingen.

Daarnaast laat ProRail aan NH Nieuws weten mondkapjes niet verplicht te stellen op de stations. 

Lees ook