Gooi

NL
V

Uniek: oog in oog met het 500 jaar oude tongewelf van de Grote Kerk Naarden

29 september 2020, 15.43 uur · Aangepast 29 september 2020, 16.57 uur
Door Carlijn Kolk · Foto: Grote Kerk Naarden

NAARDEN - Het unieke tongewelf van de Grote Kerk Naarden kun je de komende maanden bijna aanraken. Vanwege de restauratie is er een tijdelijke vloer gelegd vlak onder het plafond. "Als je daar natuurlijk een steiger voor bouwt, zou het een gemiste kans zijn om daar niet mensen van te laten meegenieten", vertelt Ellen Snoep de directeur van de kerk. 

Als je een bezoek brengt aan de Grote Kerk Naarden zie je hoog boven je een uniek kunstwerk; het beschilderde tongewelf uit 1518. Het is vanaf de grond al vijf eeuwen te zien, op 25 meter hoogte. Het is uniek in Nederland. Er is namelijk nergens een kerk met zo'n volledig beschilderd gewelf bewaard gebleven. 

Op dit moment wordt het dak van de kerk gerestaureerd en het idee was om afgelopen zomer een publiekssteiger neer te zetten, zodat iedereen even de kerk van boven kon zien. Dat kon door het coronavirus niet doorgaan, dus nodigen ze nu iedereen uit om het tongewelf te komen bekijken. "Een unieke mogelijkheid om dichtbij de schilderingen te komen", aldus een trotse directeur. 

NH Nieuws kreeg alvast een sneak preview vanaf 25 meter hoogte: 

Uniek: Oog in oog met 500 jaar oude tongewelf in Grote Kerk Naarden - NH Nieuws

Plaatjesboek

Op de panelen is aan de ene kant het lijdensverhaal van Jezus te zien en aan de andere kant zijn afbeeldingen geplaatst uit het oude testament.

Eigenlijk zijn de schilderingen een soort plaatjesboek. "Je moet je voorstellen dat de preken in het Latijn waren en mensen niet konden lezen en schrijven. Dus die hadden toch een soort houvast nodig voor de Bijbelse boodschap", legt Snoep uit. 

De schilderingen zijn vanaf komende vrijdag 2 oktober tot en met 10 januari te bekijken. 

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?