Noord-Holland

NL
V

Van 'de hel' tot 'dodelijk': horeca vreest gevolgen nieuwe coronamaatregelen

28 september 2020, 21.21 uur · Aangepast 29 september 2020, 17.58 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Overal in de provincie volgden horecaondernemers vanavond met samengeknepen billen de persconferentie van het kabinet. Eerder vandaag lekte al uit dat hun openingstijden de komende drie weken fors ingeperkt zouden worden. Niets bleek minder waar: kroegen, restaurants en andere horecagelegenheden mogen tot en met 19 oktober uiterlijk tot 22.00 uur open zijn. En dat zou voor sommigen zomaar de doodsteek kunnen zijn.  

Maaike Polder / NH Nieuws

"Ik vrees voor zwaar weer", zegt Priscilla Lesage, eigenaresse van café Aan den Sluizen in IJmuiden. Ze noemt de maatregelen 'ridicuul' en vindt ze misplaatst, want volgens haar is de kans op besmetting in winkels veel groter dan bij haar aan de bar. Ze pleit dan ook voor 'strengere maatregelen op andere plekken'. "Hoe moeten we dit anders volhouden?"

Ook Marcel Korver van het Heemskerkse café Ons Plein vindt het niet eerlijk dat de horeca opnieuw zo hard wordt getroffen. "Als je ziet wat er in de bouwmarkt of supermarkt de laatste tijd is ontstaan aan drukte, dan vraag ik me af: Waarom zetten ze daar niet eens drie boa's neer om te gaan handhaven?"

Natte sector

Voor Rob Baltus, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland Noord, valt de 'schade' enigszins mee. Hij is eigenaar van restaurant De Nadorst in Blokker en had verwacht dat het aantal mensen aan dezelfde tafel zou worden beperkt tot twee. "Dus het heeft mij positief verrast dat dat er toch vier mogen zijn. Dat betekent dat ik nu drie tafels op dezelfde afstand en op anderhalve meter neer kan zetten, waar dat er eerder twee waren."

Quote

"Ik ben bang voor het voortbestaan van mijn café"

Hans Bloemen, café-eigenaar

Toch erkent hij dat de komende drie weken voor veel andere horeca-ondernemers veel dramatischer zal uitpakken. "Vooral voor de natte sector is het een probleem", zegt hij. Hij doelt op cafés, die doorgaans een veel groter deel van hun omzet in de late uurtjes draaien.  "Daarvoor zijn de maatregelen dodelijk." 

'De hel'

Hans Bloemen, eigenaar van De Zaak aan het Alkmaarse Waagplein, noemt de nieuw aangekondigde maatregelen 'de hel'. "Het wordt een hele zware winter". Hij beklaagt zich over de regels, die in zijn ogen veel aan duidelijkheid te wensen overlaten. "Ik ben bang voor het voortbestaan van mijn café." 

Ook in het aangrenzende Heerhugowaard is de persconferentie met lede ogen gevolgd. "We blijven in een zwart gat kijken", zegt Bert Duijneveld van café Het Waertje voor de camera van NH Nieuws. Hij had gehoopt dat de strengere regels alleen voor horeca in de grote steden zouden gelden. "Dit gaat evengoed weer een klap geven." 

"Ik had gehoopt dat het alleen in de grote steden zou zijn" - Priscilla Overbeek / NH Nieuws

Voorzitter van Koninklijke Horeca Zaanstreek Ruud Keinemans benadrukt dat gezondheid boven alles gaat. Maar "als je al maanden hoort dat de horeca het fantastisch doet', wordt 'zijn' sector onevenredig hard geraakt", besluit hij stellig.

'Gooi dan maar alles dicht'

Timo de Vries, eigenaar van restaurant Kade 60 in Den Helder, denkt dat het beter was geweest om alle horeca - inclusief zijn eigen zaak - tijdelijk te sluiten. "Ik ben ook bang dat mensen uit regio's met de code rood straks deze kant op komen", zegt hij. "Het is misschien hard om te zeggen, maar gooie dan maar alles drie tot vier weken helemaal dicht. Dan heb je wel het grootste effect denk ik. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03