Ga naar Content

West-Friese sportclubs moeten leven met de nieuwe maatregelen: "Geen inkomsten, maar de kosten gaan door"

WEST-FRIESLAND - Het kabinet heeft vanavond in een persconferentie nieuwe maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Voor sportclubs geldt dat zij vanaf morgenavond 18.00 uur voor ten minste drie weken de kantines moeten sluiten en dat er in die periode bij wedstrijden geen publiek aanwezig mag zijn. WEEFF belde een aantal verenigingen in de regio om te horen wat zij van de maatregelen vinden. 

Foto: NH Nieuws

Wij spraken onder andere met Robert Wever, vice-voorzitter van voetbalvereniging HVV Hollandia in Hoorn. Hij blijft ondanks de verscherpte maatregelen tegen het virus strijdbaar. "Het seizoen is net begonnen en na het afgelopen seizoen dat werd afgebroken werd alles weer opgestart. Geen publiek bij wedstrijden en de sluiting van de kantine betekent voor de komende weken dat we geen inkomsten hebben, maar dat de kosten wel doorgaan."

Het eerste van Hollandia speelt komend weekend een uitwedstrijd, de week erna een thuiswedstrijd en de week daarop weer een uitwedstrijd. Maar er spelen ook veel andere jeugd- en seniorenteams op het complex de komende weken. "Die hebben ook een enorme aantrekkingskracht", aldus Wever. "Al die inkomsten ga je de komende paar weken missen."

Verlies goed opgevangen

Tot nu toe heeft de voetbalvereniging het verlies van afgelopen seizoen en het begin van dit seizoen goed kunnen opvangen. Maar volgens de vice-voorzitter blijft het lastig om in te schatten om te zien waar je op gaat uitkomen. "Het blijft knokken. We komen het wel weer te boven, maar dit moet niet te lang gaan duren. Het kost altijd moeite genoeg om iedereen te laten begrijpen hoe uitdagend deze situatie is."

"Gelukkig hebben we eerder ook veel steun van de leden en veel begrip voor de situatie gekregen", gaat Wever verder. "Wat er ook gebeurt, als Hollandia zijn wij niet te stoppen!"

"We spelen straks heel unieke wedstrijden, maar het is jammer dat het decor er niet naar zal zijn"

herman op den kelder, manager TOPSPORT Westfriesland/Sew

Handbalvereniging Westfriesland/SEW heeft met De Bloesem in Wognum geen sportkantine, maar een eigen sportcafé. Het is dan ook nog onduidelijk of zij daar wel mensen mogen blijven ontvangen, zegt manager topsport Herman Op Den Kelder van de handbalvereniging.

"Vanavond ben ik meteen aan het denken geslagen. Wij hebben officieel een sportcafé, en geen sportkantine. Misschien dat die wel open mag blijven. We gaan de komende tijd met de gemeente in gesprek om te zien of wij dat mogen en kunnen doen." Op Den Kelder realiseert zich wel dat het café dan open wordt gehouden om service te verlenen aan de bezoekers, in plaats van dat er echt inkomsten gegenereerd kunnen worden. 

Internationale wedstrijden

In het weekend van 17 en 18 oktober speelt de handbalvereniging twee internationale wedstrijden voor de Europacup, tegen een profclub van Gran Canaria. Vanwege de code geel voor het eiland en de restricties bij thuiskomt kan de vereniging niet afreizen naar het Canarische eiland.

"Zij zijn een fulltime profclub en gaan akkoord met quarantaine bij thuiskomst", legt de topsportmanager uit. "Wij zijn dat niet, en kunnen dus niet het risico lopen dat onze speelsters zich bij hun werk af moeten melden om tien dagen in quarantaine te gaan. Het zijn heel unieke wedstrijden, maar het decor zal er niet naar zijn."

Livestream

De twee wedstijden tegen Rocasa Gran Canaria worden gespeeld op het complex van SEW/De Dres en zullen via een livestream uitgezonden worden. "Vorige week speelden we in en tegen Volendam en hadden we ruim 400 unieke kijkers op de livestream. In praktijk zullen dat er wellicht iets meer zijn geweest", zegt Op Den Kelder. "Dat is iets wat we nu veel meer willen promoten. We hopen dat er veel mensen via de livestream naar ons gaan kijken."

"We bezinnen ons op de maatregelen, en gaan kijken hoe er we mee moeten dealen", aldus Op Den Kelder. "Er komt ook heel veel kijken bij internationale wedstijden. Van de Europese organisatie hebben we een hele lijst met zaken gekregen die geregeld moesten zijn. Dat gaat ons allemaal wel lukken, maar dit decor zal het moeten doen zonder toeschouwers."

"Het vervelendste is het denk ik voor ouders die hun kinderen naar uitwedstrijden brengen en dan ook niet in de kantine kunnen zitten"

Rick franke, voorzitter vv simokos

Voor volleybalvereniging VV Simokos geldt dat zij geen kantine in eigen beheer hebben. De vereniging uit Bovenkarspel speelt haar wedstrijden in sporthal De Flint, dat een eigen uitbater heeft voor de kantine. "Het is te hopen voor hem dat hij open mag blijven", vertelt Rick Franke, voorzitter van Simokos. "Maar dat is iets wat de komende dagen nog gaan bespreken. En dan kijken we wat er mogelijk is."

Uitwedstrijden

Francke vertelt aan WEEFF dat het spelen zonder publiek wat hem betreft niet alleen vervelend is voor de sporters zelf, maar ook voor de ouders en begeleiders die met hun kinderen mee gaan naar uitwedstrijden. 

"Die ouders zullen ze toch moeten brengen en mogen dan niet als publiek in de hal, maar ook niet in de kantine zitten. Als de uitwedstrijd dicht bij huis is, dan valt het misschien nog wel mee, maar als ze mee moeten naar een uitwedstrijd op Texel duurt een wedstrijd van twee uur toch behoorlijk lang."

"Blij dat we mogen blijven sporten"

De voorzitter van Simokos is in ieder geval blij dat iedereen binnen mag blijven sporten. De maatregel die zegt dat er maximaal 30 mensen in een ruimte mogen zijn geldt immers niet voor sportwedstrijden in een grote hal. "Tijdens de lockdown mochten we niet binnen sporten, maar kregen we gelukkig een veld van De Zouaven beschikbaar om buiten te trainen en te spelen. Nu ben ik blij dat we ook binnen mogen blijven sporten."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]