Ga naar Content

'Pretreisjes naar Amsterdam in de ban en horeca vroeger dicht'

NOORD-HOLLAND -  De persconferentie van het kabinet laat nog een paar uur op zich wachten, maar inmiddels heeft mediapartner NOS op basis van ingewijden een lijst met maatregelen gepubliceerd die vanavond naar verwachting zullen worden aangekondigd. Zo lijkt het erop dat de horeca de deuren eerder moet sluiten, en dat supporters bij sportwedstrijden geweerd zullen worden. Niet-noodzakelijke reizen naar Amsterdam, naast Den Haag en Rotterdam, een van de grootste coronabrandhaarden van het land, worden (uitzonderingen daargelaten) afgeraden.  

Amsterdam Centraal is een van de stations die getroffen is door de storing - Foto: Adobe Stock

Behalve de hierboven genoemde maatregelen zal het thuiswerken strikter gehandhaafd gaan worden, zo is de verwachting. Bedrijven die te weinig doen om hun personeel te beschermen, zouden in het uiterste geval tijdelijk op slot moeten.  

De horeca zou de deuren om 22.00 uur moeten sluiten. In een groot deel van het land, waaronder de regio's Zaanstreek-Waterland, Amsterdam-Amstelland en 't Gooi en Kennemerland, geldt nu dat de horeca uiterlijk om 1.00 uur dicht moet en er vanaf middernacht niemand meer mag worden toegelaten. 

Het verbod op toeschouwers bij sportwedstrijden gaat mogelijk gelden voor prof- en amateurwedstrijden.

Contactberoepen

Wie een bezoek brengt aan de kapper, fysiotherapeut of een ander contactberoep, lijkt zich te moeten gaan registreren. Daarmee moet bron- en contactonderzoek voor de GGD laagdrempeliger worden. Die eis geldt nu al voor de horeca, waar bezoekers contactgegevens moeten achterlaten.  

Bij het doen van boodschappen zou het gebruik van een gedesinfecteerd winkelwagentje verplicht worden gesteld, om zo eenvoudig controle te kunnen houden over het aantal aanwezige mensen in de supermarkt. 

Groepsgrootte

Ook voor de privésfeer lijken er nieuwe maatregelen te worden aangekondigd. Zo zou de maximale groepsgrootte (voor binnen en buiten) worden beperkt, en lijkt ook het advies over het maximaal thuis te ontvangen aantal personen te worden bijgesteld. 

De maatregelen gaan naar verwachting morgenavond om 18.00 uur in.

Persconferentie kabinet

NH Nieuws zendt de persconferentie van het kabinet vanavond vanaf 19.00 uur live uit.