Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Voortbestaan van Amsterdams museum Het Schip bedreigd door wegvallen subsidie

28 september 2020, 07.08 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Het gaat niet goed met museum Het Schip in Amsterdam. Ondanks een goede beoordeling door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) krijgt het museum, dat is gewijd aan architectuur en specifiek de Amsterdamse School, veel minder subsidie en daarmee is het voortbestaan van het museum in gevaar.

Museum 't Schip - Foto: AT5

In museum Het Schip, dat drie locaties heeft, worden tentoonstellingen gehouden over de Amsterdamse Stijl, een belangrijke bouw- en kunststijl. Maar ook zijn er exposities over andere architectuurstijlen en bijvoorbeeld volkshuisvesting.

"We kregen een heel mooi advies. Maar door geldgebrek bij het AFK gaat er ruim 147.000 euro van onze subsidie af en dat is een derde van onze exploitatiebegroting", vertelt museumdirecteur Alice Roegholt. Met die exploitatiebegroting betaalt het museum vaste lasten, zoals personeelskosten en de huurkosten die het museum betaalt aan eigenaar Eigen Haard. Het gaat om kosten waarin het museum eigenlijk niet kan snijden. "Als we dat doen, dan worden we vleugellam."

Ons' Lieve Heer op Solder

Het Schip verkeert in eenzelfde soort situatie als museum Ons' Lieve Heer op Solder. Dat museum kreeg zelfs helemaal geen subsidie meer, maar werd uiteindelijk gered door de gemeente. Volgens cultuurwethouder Meliani is de voormalige schuilkerk een 'unieke instelling binnen de culturele infrastructuur van Amsterdam'.

Maar Roegholt vindt dat Het Schip minstens zo uniek is en daarom ook een alternatieve subsidie verdient. "Het gaat om een arbeiderspaleis dat van de grond is gekomen door de bevlogenheid van wethouder Wibaut. Het is onderdeel van de prachtige arbeiderswijken die begin twintigste eeuw in Amsterdam gebouwd werden, dat is echt ongekend in de hele wereld." 

Tekst gaat door onder foto 

Foto: AT5

Dat het museum de deuren zou moeten sluiten is voor de museumdirecteur "echt onbespreekbaar". Er werd al ingesproken bij de gemeenteraad en onlangs startte het museum ook een online petitie om aandacht te vragen voor de financiële nood. "Ik merk dat beleidsmakers die over ons besluiten vaak nog nooit in het museum geweest zijn. We willen laten zien dat we geen achterkamertje in West zijn."

Het Schip heeft de hoop gevestigd op de gemeenteraadsvergadering van deze week, dan wordt er besloten over de cultuurbegroting. "We hopen dat we voor die tijd goed nieuws krijgen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.