Alkmaar

Kunstroof in Bergen: twee schilderijen uit pop-upgalerie gejat

27 september 2020, 19.44 uur · Aangepast 27 september 2020, 21.34 uur · Door Redactie

BERGEN - Een dief heeft gisteren op klaarlichte dag twee schilderijen gestolen uit een kunstgalerie aan het Plein in Bergen. Beheerder Judith van Lunsen is er kapot van, laat ze aan mediapartner Duinstreek Centraal weten. "Het is verschrikkelijk." 

Peter Smit

De geroofde doeken zijn twee strandgezichten van kunstenaar Peter Smit die hij afgelopen zomer heeft gemaakt op het strand van Schoorl. Ze werden tussen 12.00 en 13.00 uur meegenomen uit pop-upgalerie Tha Banque, net toen beheerder Van Lunsen enkele klanten hielp die iets kwamen ophalen. 

De beheerder heeft zo haar vermoedens wie de schilderijen met een vraagprijs van respectievelijk 775 euro en 975 euro heeft gestolen, maar benadrukt dat de politie 'daar weinig aan heeft' omdat ze van hen geen gegevens heeft. 

Van Lunsen roept de dief op de kunstwerken terug te brengen. Als dat niet gebeurt, overweegt ze camerabeelden van de diefstal openbaar te maken. 

Extra alert

Behalve bij Tha Banque hangen er ook schilderijen van Smit in galerie Klein Zwitserland in Bergen en in hotel-restaurant Merlet in Schoorl. Beide exposanten zijn geattendeerd op de diefstal en gevraagd extra alert te zijn. 

Artikel loopt door onder Facebook-post

Op Facebook laat de kunstenaar weten de roof 'ongelofelijk' te vinden. "Mocht één van deze doeken je ooit onder ogen komen, dan weet je dat ze van mij zijn", schrijft bij enkele foto's van de geroofde schilderijen. Hij heeft aangifte gedaan van de diefstal. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?