Ga naar Content

'Allergische' onderbuurman klaagt, maar bijenkast op balkon mag blijven staan

Ondanks dat de onderbuurman heeft geklaagd en naar eigen zeggen een bijenallergie heeft, mag de bijenkast van een Amsterdamse vrouw voorlopig blijven staan op haar balkonnetje. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank deze week besloten in een kort geding. 

Foto: AdobeStock / ViktoriiaNovokhatska

Volgens de onderbuurman vallen er dagelijks tientallen doden bijen op zijn balkon, is hijzelf allergisch voor bijensteken en is zijn dochtertje twee keer in haar oog gestoken. 

De man had geklaagd bij woningbouwvereniging Ymere. Ymere stelde daarop dat de vrouw overlast veroorzaakte voor andere bewoners en sommeerde haar de kast van het balkon te verwijderen. De vrouw weigerde. Ymere stapte daarop naar de rechter om de vrouw via een kort geding alsnog te dwingen de kast met spoed weg te halen.  

Rechter oordeelt anders

Maar de rechter oordeelde anders en stelde de vrouw in het gelijk. De bijenkast staat al vijf jaar op het balkon van de vrouw, terwijl de eerste klacht pas afgelopen mei binnenkwam. Of de onderbuurman daadwerkelijk allergisch is, is nog maar de vraag: er was geen verklaring van een arts. Ook is niet te stellen dat de verwondingen van zijn dochtertje, daadwerkelijk afkomstig zijn van de bijen van de bovenbuurvrouw. 

Bovendien valt de overlast voor omwonenden volgens de bovenbuurvrouw wel mee. Ze overhandigde vijftien verklaringen van buren en omwonenden die zeggen geen enkele last te hebben van de bijen. Verklaringen van imkers en andere bijendeskundigen tonen volgens haar aan dat je best bijen kan houden op een balkon midden in een stad. 

De rechter oordeelt dat ze de bijenkast niet onmiddellijk hoeft te verwijderen. Een bodemprocedure loopt nog.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.