Ga naar Content

Castricummers houden voeten droog dankzij natuurrijke Schoonwatervallei

CASTRICUM - De Schoonwatervallei, een natuurgebied ten noorden en oosten van Castricum, heeft enkele belangrijke functies. Niet alleen vangt waterleidingbedrijf PWN er regenwater op dat door de duinen is gezuiverd, ook houden Castricummers droge voeten omdat een deel van het gebied is ingericht als calamiteitenberging. 

Castricummers houden voeten droog dankzij natuurrijke Schoonwatervallei - NH Nieuws

Met calamiteiten wordt gedoeld op overvloedige regenval. Als het - zoals de afgelopen decennia steeds vaker gebeurt - plotseling met bakken uit de hemel komt, en het afwateringsstelsel het niet meer aankan, loopt een stuk veld onder. Zo houden de bewoners van de aangrenzende woonbuurt de voeten droog.

Het natuurgebied loopt van de duinen van PWN, via het Zeerijdtsdijkje tot aan de bebouwde kom van Castricum. In het duingebied probeert PWN het water schoon en puur te houden door het regenwater dat door de duinen is gezuiverd, op te vangen en vervolgens de binnenduinrand in te leiden. Behalve schoon drinkwater levert dat ook veel bijzondere natuur op. 

Die rijke flora en fauna vinden we ook in een verderop gelegen gebied, dat door de stichting De Hooge Weide is ingericht. De rust daar werkt als een magneet op tal van insecten- en vogelsoorten. Bijzonder, want omwonenden van dit gebied hebben dit eigenhandig voor elkaar gekregen.    

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]