Nieuwe domper voor AZ; Fortuna Sittard komt ver in blessuretijd langszij

SITTARD - AZ heeft ook de tweede wedstrijd van het nieuwe seizoen niet winnend weten af te sluiten. In een spectaculaire wedstrijd zorgde uitgerekend Noord-Hollander Zian Flemming ervoor dat de ploeg van Arne Slot niet met drie punten, maar met een schamel puntje terug naar Alkmaar moest reizen.

AZ was de bovenliggende partij in de eerste tien minuten, maar het was Fortuna Sittard dat de openingstreffer maakte. Flemming kreeg de bal voor de voeten en krulde hem op prachtige wijze achter AZ-doelman Marco Bizot. Het duurde echter niet lang voor de schade was gerepareerd. Een voorzet van Zakaria Aboukhlal viel voor de voeten van Dani de Wit en de middenvelder wist wel raad met dat buitenkansje: 1-1.

AZ wil meer

De ploeg van Slot leek door te willen drukken en was nog voor de pauze zelfs dicht bij een voorsprong. Tot twee keer toe werd Aboukhlal gevaarlijk, maar bij zijn eerste poging stond Fortuna-doelman Koselev in de weg en de tweede mogelijkheid ging over. Ook Myron Boadu had de 1-2 op de schoen. Hij zag zijn schot naast gaan, nadat hij de bal door een afgeslagen schot van Fredrik Midtsjø voor de voeten kreeg.

Vlak na de rust kwam de voorsprong er dan toch voor de Alkmaarders. Koselev leek de bal klemvast te hebben, maar liet hem weer los na een botsing met een teamgenoot. Teun Koopmeiners stond op de goede plaats en rondde koel af. Albert Gudmundsson had kort daarna de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de IJslander schoot het leer op de buitenkant van de paal.

Boadu leek er vervolgens met de 1-3 voor te zorgen dat AZ de wedstrijd uiteindelijk rustig uit kon voetballen. De Wit profiteerde van een merkwaardige manoeuvre van Branislav Ninaj, was niet zelfzuchtig en zag hoe zijn spits de Noord-Hollanders op een marge van twee doelpunten schoot. Toch knokte de ploeg van trainer Kevin Hofland zich terug in de wedstrijd toen invaller Emil Hansson vanaf buiten het strafschopgebied de aansluitingstreffer binnenschoot.

Flemming

AZ, dat het deze wedstrijd zonder onder andere Calvin Stengs en Oussama Idrissi moest doen, leek niet niet meer echt in de problemen te komen. Diep in de blessuretijd kwam de gelijkmaker er echter alsnog. Flemming kreeg alle tijd en ruimte om uit te halen in het strafschopgebied van de Alkmaarders en dat deed de oud-Ajacied met succes. Zodoende staat AZ na twee wedstrijden niet op vier, maar op twee punten.

Opstelling Fortuna Sittard: Koselev; Rota, Ninaj (Angha/78), Janssen, Cox (Dianessy/84); Tekie, Seuntjens, Smeets Flemming; Polter (Sambou/77), Semedo (Hansson/75)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (Reijnders/70), Letschert, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Aboukhlal (Leeuwin/84), Boadu (Druijf/84), Gudmundsson (Sugawara/68)