Amsterdam

Kooplui Waterloopleinmarkt vrezen voor omzet na verhuizing: "Verschrikkelijk boos"

26 september 2020, 19.30 uur · Aangepast 26 september 2020, 19.49 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Begin oktober gaat het Waterlooplein op de schop. Marktkooplui op de Waterloopleinmarkt krijgen daarom een tijdelijke plek aangewezen. Een aantal van hen is bezorgd, omdat ze op die nieuwe plek veel minder omzet denken te draaien.

Arno Cordes | Foto: NH Nieuws

Crispijn Geus-Tromp staat al tien jaar met zijn vrouw op de Waterloopleinmarkt. Hij begrijpt goed dat er verbouwd moet worden, maar maakt zich zorgen over de tijdelijke plekken. "Ik heb op dit moment een riante plek, waardoor ik genoeg geld kan verdienen. De komende anderhalf jaar krijg ik een twaalfde daarvan terug. Als ik mijn best doe, houd ik een kwart van mijn inkomsten over."

'Ruimte is schaars'

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum bevestigt dat het onmogelijk is om marktkooplui op de tijdelijke markt meer meters te geven dan waarvoor zij een vergunning hebben. "Nu is het nog zo dat het rustig is op het Waterlooplein. Daarom kan een marktondernemer soms een dubbele plek huren. Dat kan in de nieuwe, tijdelijke situatie niet. Daar is helaas geen ruimte voor, de openbare ruimte in Centrum is erg schaars", laat zij weten.

Tekst loopt door onder de video. 

Waterloopleinmarkt - NH Nieuws

De verdeling van de tijdelijke plaatsten verloopt volgens het anciënniteitsbeginsel, wat betekent dat degene die het langst op de markt staat, als eerste een tijdelijke plek mag kiezen.

'Niet van geslapen'

Arno Cordes heeft al 32 jaar een kraam op de Waterloopleinmarkt en zijn vader zelfs 45 jaar. Toch heeft hij niet als eerste een plek mogen kiezen. "Dat is gewoon oneerlijk en daar ben ik verschrikkelijk boos over. Nu staan mijn vader en ik op een veel minder goede plek, terwijl we gewoon recht hebben op een goede plek op de hoek. Ik heb er twee nachten niet van kunnen slapen." 

"Voor de indeling van de kraam- en grondplaatsen zijn bepaalde plekken vooraf aangewezen vanwege medische indicaties en om groepen plaatsenhouders bij elkaar te zetten", legt de woordvoerder van stadsdeel Centrum uit. "Binnen deze groepen is op volgorde van anciënniteit gekozen. Dat was van te voren aangekondigd en betreft 13 van de 90 plaatsen."

Quote

"We willen luisteren naar alle zorgen en die waar mogelijk wegnemen"

ilse griek - bestuurder stadsdeel centrum

Deze week hebben 32 standhouders een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. De verhuizing staat gepland voor 1 oktober. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03