Ga naar Content

Woonboot van het Jaar: "Een twee-op-één-bak bestond nog niet"

AMSTERDAM - De Woonboot van het Jaar is bekend gemaakt door VLOT magazine. De winnaar van dit jaar is de twee-op-één-bak woning van woonark Schoonschip. 

Foto: Bron: NH Nieuws

Voor de jury leek er geen twijfel mogelijk. De woonark Schoonschip heeft de prijs in de wacht gesleept omdat ze een woonboot hadden met een twee-op-één bak woning. "Dat bestaat nog niet. Het is bijzonder dat je aan de buitenkant er niet zo veel van ziet.  Maar wanneer je naar binnen stapt, heeft de ene kant een hele andere inrichting en stijl dan de andere kant", zegt Ingeborg Mout, jurylid voor de prijs.

Daarnaast maakt de woonboot deel uit van woonark Schoonschip, de schoonste en meest duurzame woonbotengemeenschap in Europa. Zo maakt de woonboot gebruik van warmte en koudte opslag in water en produceert de gehele gemeenschap haar eigen stroom.

Tekst gaat onder de video door.

Woonboot van het jaar - NH Nieuws

Maar woonark Schoonschip was dan ook al lang in de planning. Bewoner en ingenieur Pieter Kool heeft de woonboot samen met architect John Kusters,  familie en buurvrouw ontworpen. "We zijn dertien jaar geleden begonnen met een groep mensen en hebben dit idee toen bedacht. Veel van wat we wilden was nog nooit geprobeerd, dus we zijn veel met de gemeente in gesprek geweest om de plannen te kunnen realiseren."

De winnaar van woonboot van het jaar had ook nog eens pech. Net toen de woonboot gebouwd was brak er brand uit. "Er was van onze helft van de woning helemaal niets meer over na de brand." Pieter heeft toen veel aan zijn toekomstige buren gehad. "Vervolgens heeft de hele woonarkgemeenschap geld ingezameld zodat we weer opnieuw de woonboot konden bouwen. Zo kun je zien dat we een hechte gemeenschap zijn!"

"Met de verkiezing kaarten we graag ook problemen aan met gebrekkige regelgeving over het woonbootbeleid"

Ingeborg Mout, jurylid woonboot van het jaar

De woonboot van het jaar verkiezing dient ook nog een ander doel. "Met de verkiezing kaarten we graag ook problemen aan met gebrekkige regelgeving over het woonbootbeleid" legt Ingeborg uit.

"Zo is bijvoorbeeld in Amsterdam ineens dit jaar de liggeldbelasting verdrievoudigd. Dus betaal ik maandelijks nu 300 euro. Dat terwijl ik nu niet, zoals bij erfpacht wel, het recht heb om op deze plek te blijven liggen".

Kasteel

Het is in ieder geval duidelijk dat de woonboot bewoners niet meer van plan zijn om op de kade te gaan wonen. Pieter wordt elke dag vrolijk wakker als hij de trap oploopt en op het water uitkijkt. "In het water wonen is zo bijzonder. Er is zoveel licht en ruimte. Het is maar negentig vierkante meter, maar voor ons gevoel wonen we echt in een kasteel."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.