Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Veerkrachtig Hoogovensmuseum kan na zeven maanden 'coronaproof' open

25 september 2020, 19.30 uur · Aangepast 26 september 2020, 19.48 uur · Door Dennis Mantz

VELSEN-NOORD - De vrijwilligers van het Hoogovensmuseum ballen hun vuist voor de ingang. "Eindelijk", verzuchten ze. "Na zeven maanden mogen we weer."

NH Nieuws / Dennis Mantz

Vrijwilliger Piet Bankert (86) demonstreert vol trots de touchscreen-pen waarmee de bezoekers kunnen swipen over de informatieschermen in het museum. "Prachtig toch?", lacht hij. "Bezoekers mogen na afloop de pen ook houden. En wij hoeven de schermen niet schoon te vegen. En: niet onbelangrijk, je kan er ook het koffieapparaat mee bedienen", aldus Bankert.

In het museum is met 'coronapijlen' een parcours uitgestippeld, zodat alle bezoekers in het pand 1,5 meter afstand kunnen houden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Hoogovenmuseum kan aangepast open - NH Nieuws

Voor de heropening heeft 'Hoogovenman' Jan Koer (79) een serie oude dia's laten digitaliseren. Ze tonen de beginjaren van de zogeheten Breedband op het terrein en zijn gedrukt op drie nieuwe zuilen, die een prominente plek hebben gekregen in het museum. "Ik kwam er achter dat het precies 70 jaar is nadat Prins Bernhard de eerste steen kwam leggen. Een mooi moment om dat verhaal hier nog eens te vertellen", aldus Koers tegen NH Nieuws.

Hoogovensvirus

Hans Hoek werkte 28 jaar als spoorwerker op de Hoogovens. Sinds zijn pensioen is hij trots medewerker in het museum. "Het zit in mijn bloed, het is een virus: een Hoogovensvirus. En prachtig om hier de mensen te kunnen vertellen over wat we allemaal hebben meegemaakt hier. We zijn er helemaal klaar voor."

Bezoekers dienen zich wel van te voren aan te melden via de registratietool.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]