Ga naar Content

Grote drukte bij GGD's voor tweede golf: "Opschalen kan, maar laboratoria blijven achter"

NOORD-HOLLAND - 'Testen, testen, testen', dat is het devies van de overheid om het coronavirus onder de duim te krijgen. Maar is er wel voldoende testcapaciteit nu er steeds meer mensen getest willen worden en zijn de GGD's opgewassen tegen de tweede golf? 

Foto: NH Nieuws

Uit een rondgang van NH Nieuws langs de verschillende GGD's in Noord-Holland blijkt dat het overal ontzettend druk is, maar er nog ruimte is om op te schalen. "Het landelijke beeld dat het druk is, is hier niet anders. Als het te druk is, worden mensen doorgeschoven. Feit blijft dat de vraag groter is dan we aankunnen", vertelt Harry Katstra van GGD Hollands Noorden. 

Schaarste

Er wordt, met het oog op de oplopende aantallen besmettingen, sinds deze week gesproken over een tweede golf. De GGD's lijken meer klaar voor deze golf dan bij de eerste uitbraak. "We weten nu veel meer over het virus. We hebben nu een ander ziektebeeld: de klachten en symptomen zijn milder van aard. We hebben ten opzichte van maart meer mankracht", vertelt Arnoud Jansen, voorlichter GGD Kennemerland. Volgens hem zijn ook de mondkapjes niet meer schaars. 

Er lijkt wel schaarste te zijn als het gaat om laboratoriumcapaciteit en testmaterialen. Met het oog op het griepseizoen zal de vraag naar coronatesten alleen maar toenemen. De GGD Zaanstreek-Waterland zegt de testcapaciteit wel op te kunnen schalen, maar van het ministerie het verzoek te hebben gekregen om dit niet te doen. "Dit heeft tot gevolg dat de GGD inwoners van de regio niet altijd binnen 24 uur kan testen." 

"Laboratoria konden het de afgelopen weken niet bijhouden, dus er moest gas teruggenomen worden"

Harry Katstra, GGD Hollands Noorden

Hier heeft de GGD Hollands Noorden ook mee te maken, vertelt Katstra: "We blijven ‘doorschalen’ en opschalen. Laboratoria konden het de afgelopen weken niet bijhouden, dus er moest gas teruggenomen worden." 

Ook de GGD Kennemerland kan zich in dit beeld vinden. Volgens Jansen zou er opgeschaald kunnen worden, maar blijft de capaciteit van de laboratoria achter. De GGD kijkt naar een extra testlocatie boven het kanaal. 

Voorrang 

Bij de GGD Zaanstreek-Waterland kunnen mensen die werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs zich met voorrang laten testen. Zij gaan werken met een apart laboratorium voor deze testen: "Dit laboratorium is beter ingericht op het met spoed behandelen van de voorrangstesten. Dit maakt het mogelijk voor zorg- en onderwijspersoneel om zich in de ochtend met voorrang te laten testen en dezelfde avond nog de uitslag te ontvangen", aldus de GGD Zaanstreek-Waterland. 

Het bron- en contactonderzoek verloopt niet bij alle GGD's hetzelfde. Een GGD waar het nog op de 'gewone' manier gaat is GGD Hollands Noorden: "Als iemand besmet is met het coronavirus, dan is de werkwijze dat ze gebeld worden door de GGD en krijgen ze de opdracht aan hun omgeving door te geven dat ze ziek zijn. Honderd procent uitsluitsel geeft dat natuurlijk niet", aldus Katstra. 

Tekst loopt door onder artikelen

Lees ook

GGD's Kennemerland en Amsterdam-Amstelland hanteren een 'risicogestuurde aanpak'. Dat houdt in dat zij alleen mensen benaderen waarbij dat van groot belang is, zoals zorg- en onderwijspersoneel: "We vissen snel al het onderwijs en verplegend personeel eruit, maar ook alles wat in verpleeghuizen plaatsvindt, dat heeft onze directe aandacht, daar springen we meteen op in", vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten, aan AT5

Veel mensen van buiten de stad maken gebruik van de testcapaciteit in Amsterdam. Het doel is nog steeds om mensen binnen een dag te kunnen testen. Daarom wordt er ook in de hoofdstad nog opgeschaald.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.