Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: met kraanvogels valt niet te spotten

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer krijgen de kraanvogels te eten. Voorzichtigheid is daarbij geboden, want met kraanvogels valt niet te spotten. En binnen bij de fazanterie is het een herrie van jewelste. Het is volle bak met alle uitgekomen flamingo-eieren.

Met kraanvogels valt niet te spotten - Foto: Robert Jan de Boer

Met twee vrouw sterk gaan we het verblijf van de Japanse kraanvogels binnen. Dierverzorger Joyce heeft het eten bij zich, haar collega Saskia een grote hark. Met kraanvogels kun je beter geen risico nemen. Saskia: "Als ze jongen hebben, zijn ze erg beschermend. Dus we nemen voor de zekerheid een hark mee. Als ze gaan trappen met hun poten, dan kunnen ze ook echte schade aanbrengen."

De vogels krijgen meelwormpjes als een soort tussendoortje. De wormpjes zitten in een bak met water zodat de kraanvogels ze er eenvoudig uit kunnen pikken.

Duizend jaar

De kraanvogel is in Japan een belangrijk symbool. Hij staat voor geluk en een lang leven. Volgens Japanse legendes kan de kraanvogel wel duizend jaar oud worden. In de praktijk blijkt dat wel tegen te vallen. Na 30 à 40 jaar heeft de vogel zijn beste tijd wel gehad. 

Japanse kraanvogels zijn zeer eenkennig. Zodra ze een partner hebben gevonden blijven ze hun leven lang bij elkaar. Daarom zijn ze ook bij bruiloften een vaak terugkomend symbool.

"Europese kraanvogels vallen ook aan als ze geen jongen hebben. Dan is het echt spannend"

saskia verbruggen, dierverzorger

Kenmerkend is de rode plek op z'n kop. In het Engels wordt hij daarom red-crown-crane genoemd, de roodkroonkraanvogel. Hoewel de Japanse kraanvogel al in heel oude verhalen figureert, was het in de negentiende eeuw bijna met hem gedaan. Begin vorige eeuw werden de laatste exemplaren echter gekoesterd door de lokale bevolking en is de populatie weer gegroeid tot zo'n zevenhonderd exemplaren.

Spannend

Zodra de meelwormpjes zijn opgeslokt verleggen de kraanvogels hun aandacht. Voor Saskia het moment om te vertrekken: "Zolang ze eten zijn ze druk bezig, maar daarna moeten we wel op blijven letten." Het is tijd om weer naar buiten te gaan. De Japanse kraanvogels vallen nog wel mee in vergelijking met hun Europese neven en nichten. Saskia: "Die vallen aan, zelfs als ze geen jongen hebben. En als ze wel jongen hebben is het echt spannend. Vandaar dat we jullie de Japanse kraanvogels lieten zien."

Een van de pasboren flamingo's onder de warmtelamp - Foto: Robert Jan de Boer

Na de kraanvogels zijn de flamingo's het andere uiterste. Deze vogels zijn de rust zelve. Ze broeden niet meer. Alle eieren zijn van het nest gehaald en liggen in de broedmachine of zijn inmiddels uitgekomen. Binnen bij de fazanterie is het dan ook een drukte van jewelste met alle jonge flamingo's. Het zijn er zes in totaal. De jongste vogel is pas een paar dagen oud. Samen maken ze veel lawaai, want het eten komt eraan. 

Spuitje

De jonge vogels zitten ieder apart in een bak onder een warmtelamp. Zo kunnen ze goed op temperatuur worden gehouden. De allerjongsten krijgen vier keer per dag eten via een spuitje in de bek. Na verloop van tijd wordt dat minder. Saskia: "Dan krijgen ze geweekt voer in water en moeten ze dat zelf opeten."

De jongste vogel wordt als eerste gevoerd. Dan is het voedsel nog goed op temperatuur. Voor de oudere vogels is het wat koudere voer geen probleem.

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.