Amsterdam

NL
V

Zorgen over kruispunt Jan van Galenstraat na dodelijk ongeluk: "Het is heel gevaarlijk"

25 september 2020, 09.00 uur · Aangepast 25 september 2020, 13.59 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Buurtbewoners maken zich grote zorgen over de situatie op de kruising van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan. Gisterochtend vond daar een aanrijding plaats waarbij een 31-jarige fietser overleed. 

Gevaarlijk kruispunt Jan van Galenstraat - NH Nieuws

Volgens getuigen, die AT5 gister sprak, werd de fietser, die over wilde steken, niet gezien door de vrachtwagen die afsloeg. Ondanks pogingen tot reanimeren overleefde de vrouw de botsing niet. Verschillende buurtbewoners reageren geschokt op het ongeluk: "Ik hoorde het vanochtend. Ik was aan het werk binnen en ik heb de gil gehoord, dat raakt je zeker. Ik vind het vreselijk en het is ontzettend gevaarlijk hier." 

Gevaar

Waar het kruispunt volgens de gemeente nu geen zogenoemde blackspot is, is het volgens buurtbewoners wel degelijk gevaarlijk. Zowel fietsers als automobilisten krijgen namelijk tegelijkertijd groen licht.  "Er gebeuren een heleboel bijna-ongelukken hier. De auto's naar rechts hebben op hetzelfde moment groen als de fietsers die rechtdoor gaan. Je moet als fietser zelf heel goed uitkijken, want auto's zien je niet."

De situatie zou volgens bewoners duidelijker gemaakt mogen worden. "De stoplichten moeten beter op elkaar passen, als ze hier groen hebben, hebben ze aan de andere kant ook groen", zegt een van de buurtbewoners. 

In 2010 was het kruispunt Willem de Zwijgerlaan - Jan van Galenstraat nog wel een officiële blackspot. Dat betekent dat er in de drie jaar daarvoor drie of meer ongelukken met letsel zijn gebeurd. Het hele kruispunt is toen opnieuw ingericht en staat sindsdien niet meer als blackspot in de boeken. In de afgelopen drie jaar zijn er twee ongelukken met letsel gebeurd. 

Vandaag liggen er bloemen bij het kruispunt - NH Nieuws

Het kruispunt waar het ongeval plaats vond is ook vaak druk. Woon- en werkverkeer is volop aanwezig, net als de leerlingen van het Marcanti College die naar school moeten. Ook rijden er veel vrachtwagens omdat het Food Center vlakbij zit. 

De politie doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval. De gemeente laat weten dat na ieder ongeluk met letsel de Werkgroep Blackspots onderzoek doet naar de infrastructuur op de plaats van het ongeluk. Dat zal ook hier gebeuren. Dit onderzoek staat los van het politieonderzoek. De uitkomsten worden verwacht over een week of 4. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03