Ga naar Content

Protest historische salonboten: "Nieuw beleid is de doodssteek voor onze mooie schepen"

AMSTERDAM - Vanmorgen verzamelden tientallen schippers van historische salonboten zich rondom de Stopera. Zij protesteerden tegen het nieuwe vaarbeleid van de gemeente, omdat zij bang zijn om hun vergunning te verliezen. "Wij zijn heel bang dat het varend erfgoed zal verdwijnen."

 

Foto:

Volgens de gemeente is het te druk op het water in Amsterdam. Daarom wordt het aantal vergunningen beperkt tot 550 in totaal. Via een loting worden de nieuwe vergunningen vergeven. De schippers vrezen dat hun salonboten minder kans maken vergeleken met de grote rondvaartboten. 

De schippers zijn dus bang hun vergunning kwijt te raken, terwijl ze vinden dat zij niet de oorzaak van de drukte op de grachten zijn. Ingrid Bense is tien jaar schipper op een salonboot in Amsterdam en legt uit: "Wij varen op ons dooie akkertje door de grachten en trekken een bepaald publiek aan. Beroepsschippers zoals wij, weten wat we doen en veroorzaken geen overlast."

Tekst gaat door onder de video.

Protest Salonboten - NH Nieuws

Volgens schipper Erik Musegaas is dit protest de laatste kans om het beleid van de gemeente bij te sturen. "Ik ben bang dat door dit beleid, de rederijen met de diepste zakken de rondvaardbranche gaan beheersen. Terwijl onze boten historisch erfgoed zijn, met liefde worden onderhouden en geen overlast veroorzaken", vertelt de schipper. "Hoezo moeten wij verdwijnen? Dat valt niet te rijmen."

Alle schippers benadrukken hoe zonde het zou zijn als de historische salonboten uit het stadsbeeld zouden verdwijnen. "Dit zijn prachtige klassieke schepen en horen ook in de stad. Het grootste gedeelde komt hier ook vandaan. Het zou eeuwig zonde zijn als dit gaat verdwijnen," vertelt Ingrid.

Na het protest voeren alle salonboten langs het huis van burgemeester Halsema. De schippers hopen dat de gemeente alsnog een uitzondering zal maken. 

Het zou eeuwig zonde zijn als dit gaat verwijnen. Dat kan gewoon niet gebeuren.

Ingrid BENSE

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.