Sport

Ajax en AZ mogen ook in Europa vijf keer wisselen

24 september 2020, 15.16 uur · Aangepast 24 september 2020, 15.59 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - De regelgeving dat clubs in plaats van drie keer nu vijf keer per wedstrijd mogen wisselen, wordt ook in Europese toernooien toegepast. Dat betekent dat Ajax en AZ niet alleen in de eredivisie, maar ook op Europees gebied de mogelijkheid hebben om twee wissels meer te kunnen doorvoeren dan voorheen het geval was. 

Pro Shots / Stanley Gontha

Dat maakt de UEFA donderdag bekend. Ajax komt dit seizoen uit in de groepsfase van de Champions League, terwijl AZ zich heeft gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League. Beide Noord-Hollandse clubs spelen zodoende minimaal zes wedstrijden in Europa. Tegen welke teams dat gaat gebeuren is nog niet bekend. 

Een voorwaarde van de nieuwe - tijdelijke - regelgeving is dat de vijf wissels op niet meer dan drie 'wisselmomenten' mogen worden gedaan. Bovendien maakte de UEFA bekend dat de wedstrijdselecties in Europees verband dit seizoen uit 23 spelers mogen bestaan. Normaliter waren dit achttien spelers.  

Vijf Nederlandse clubs? 

Ook Feyenoord komt dit jaar namens Nederland uit op Europees niveau. Mogelijk worden Willem II en PSV ook nog toegevoegd aan dit rijtje. Dan moeten zij donderdagavond in ieder geval wel proberen om respectievelijk het Schotse Rangers en Mura uit Slovenië zien te verslaan. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur naar de uitzending op NH Radio