Noordkop & Texel

NL
V

Geelgroen? Blauwgroen? Zoektocht naar nieuwe kleur voor appeltjesgroene huis

24 september 2020, 15.05 uur · Door Jurgen van den Bos

DEN HELDER - Wordt het geelgroen, of een beetje blauwgroen? Het is nog een beetje zoeken voor Ineke van Amersfoort. Ze moet van de rechter haar appeltjesgroene huis in de Helderse woonwijk Boatex over laten schilderen na klachten van de buren. Ze heeft al een paar nieuwe groenkleuren uitgeprobeerd: "De overbuurvrouw vindt ze allebei wel leuk. Maar jammer is het wel."

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Voorzichtig dept Ineke van Amersfoort de kwast in de pot groene verf en daarna op de muur. "Ik ben naar het centrum gegaan en daar hebben ze me heel lief en vriendelijk geholpen. Zonder dat ik hoefde te betalen. Ik kreeg een pot wit en groen. Iedere keer een tikkeltje groen erbij en dan komt het tot deze kleur. Ik had het liever wat groener gehad, maar ja."

De kwestie rond het appeltjesgroene huis - Ineke van Amersfoort noemt het liever 'lentegroen' - heeft heel wat stof doen opwaaien in de stad en werd zelfs landelijk nieuws. Buren klaagden dat de kleur van het huis te fel is en niet zou passen in de wijk. Een Amsterdamse rechter kwam zelf poolshoogte nemen en stelde de gemeente en de buren in het gelijk. Dat gebeurde ook bij de Raad van State.

Buurman

Het wachten is nu op de gemeente. "Ik heb de kleuren opgestuurd, maar ik heb nog niets gehoord. De buurman vraagt regelmatig: 'Wat voor kleur wordt het?' Tegen de voor- en achterkant heeft hij geen bezwaar, hij wil alleen de zijkant van het huis niet zo fel groen. Had hij dat drie jaar geleden maar gezegd, maar toen ging hij naar de gemeente. Dat klopt niet."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?