Ga naar Content

Horecaverbod voor vier Castricumse reljongeren

CASTRICUM - Vier jongeren uit Castricum krijgen een horecaverbod nadat ze meerdere nachten zorgden voor overlast tijdens de uitgaansuren. Er wordt ook gekeken of ze een gebiedsverbod kunnen krijgen. "Het is een zwaar middel, maar we zien geen andere mogelijkheid om ze te laten stoppen."

Foto: Archieffoto / Wijkagent Jacco Munster

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente tegen NH Nieuws. Castricum bereidt zich sowieso al voor op een nog drukker uitgaansweekend dan anders omdat omliggende gemeenten behoren tot Kennemerland, een verhoogd coronarisicogebied met een avondklok. Jongeren uit bijvoorbeeld Beverwijk en Heemskerk gaan graag uit in Castricum.

Inmiddels is bekend dat er zaterdag zeven boa's en beveiligers zullen rondlopen in het uitgaansgebied: vier boa's vanuit de gemeente en drie horeca-beveiligers. 

Drinken en ruziemaken 

De jongeren die een horecaverbod opgelegd hebben gekregen, zijn volgens de politie en beveiligers in het uitgaansgebied vervelend aanwezig, drinken in het openbaar en luisteren niet naar aanwijzingen. Ook maken ze ruzie. 

Het verbod geldt voor het horecaconcentratiegebied, dat is het deel van de Dorpsstraat met de kroegen en het station met de tussenliggende straten. Burgemeester Toon Mans heeft nu gevraagd aan de politie of de jongeren 'vervelend genoeg zijn' om ook een gebiedsverbod te krijgen.

De vier jongeren zijn in de leeftijd van 20 tot 24 jaar en vertikten het de afgelopen tijd om te luisteren naar de beveiligers. "Ze verpesten de sfeer en beïnvloeden anderen. Ze schreeuwen en zwaaien met flessen."

Tekst gaat door onder artikel

Lees ook

Het zijn de eerste jongeren die mogelijk een gebiedsverbod krijgen. Vorig jaar, na een heftige vechtpartij op straat, pleitten politieke partijen voor 'een gebiedsverbod voor alle jonge vechtersbazen'. 

Maatregelen

De maatregelen die de gemeente Castricum al nam tegen overlastgevende jongeren hebben deels geholpen, zegt de woordvoerder. "Doordat de identificatie-auto rondreed, zijn grote groepen jongeren er zich van bewust geworden dat ze hun ID bij zich moesten hebben. We hebben daarna namelijk gemerkt dat het aantal ID’s aan de deuren was toegenomen.

Na een serie gewelddadige incidenten in 2017 werden er tijdelijk camera's opgehangen, werd aangekondigd dat er strenger gecontroleerd zou worden op het gebruik van valse identiteitsbewijzen en gaf burgemeester Toon Mans de politie toestemming bodycams te dragen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]