Ga naar Content

De Peiling: 'Coronawerklozen moeten zich omscholen naar sectoren waar wél werk is'

Ontslagen Schipholmedewerkers kunnen aan de slag in de zorg. Een accountant kan economieles op school gaan geven om iets aan het lerarentekort te doen. Vind jij dat mensen die door de coronacrisis hun baan kwijtraken zich moeten omscholen naar sectoren waar wél werk is?

Foto: Adobe Stock

Regionale banenteams
Het kabinet maakt 1,4 miljard euro vrij om mensen die hun baan verliezen met regionale banenteams te begeleiden naar nieuw werk. Door de coronacrisis raken veel mensen hun baan kwijt, maar in veel andere sectoren is er wel werk. In de regionale teams werken gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners samen.

Geen uitkering
Met deze aanpak hoopt het kabinet mensen die hun baan dreigen kwijt te raken zekerheid te geven dat ze passende begeleiding krijgen, zodat ze geen uitkering nodig hebben. Werkzoekenden moeten zoveel mogelijk bij één loket terechtkunnen voor hulp, schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook

Schiphol
In de luchtvaartsector zijn door de coronacrisis veel mensen hun baan kwijt geraakt. Wethouder Rip van Haarlemmermeer en Groot Wassink van Amsterdam hebben de handen ineen geslagen om mensen te helpen omscholen via het regionaal werkcentrum. Personeel uit de luchtvaartsector zou volgens de wethouders aan de slag kunnen in de zorg, bijvoorbeeld bij de GGD's waar steeds meer mankracht nodig is.

Lees ook

Accountant bakt taartjes
Vedi van Steenwijk uit Zaandam maakte een flinke carrièreswitch. Ze was accountant maar liet zich omscholen om haar grootste passie achterna te gaan: het openen van haar eigen patisserie. "Groot voordeel is dat ik dankzij mijn achtergrond prima mijn eigen boekhouding kan doen", zegt ze in het programma Pak an doen van NH Nieuws.

Vedi maakte een carriereswitch - NH Nieuws

Wat vind jij?
De werkloosheid loopt door de coronacrisis hard op maar ondertussen lukt het niet om voldoende personeel te vinden in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Vind jij dat coronawerklozen zich moeten omscholen naar een sector waar wél werk is?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].