Ga naar Content
Alkmaar

Bruinooge houdt zijn allerlaatste toespraak: "Verdomd goeie bondgenoot voor Alkmaar"

24 september 2020, 11.28 uur · Aangepast 24 september 2020, 22.03 uur
Door: Redactie · Foto: Alkmaar Centraal

ALKMAAR - "In de politiek heb je geen vrienden, maar bondgenoten. Nou Piet, jij bent een verdomd goeie bondgenoot voor Alkmaar geweest." Met deze 'gevleugelde uitspraak van Piet' werd tijdens de raadsvergadering alvast afscheid genomen van de burgemeester. Per 1 oktober legt Bruinooge al zijn taken neer. Voormalig SP-lijsttrekker Emile Roemer neemt dan tijdelijk het stokje van hem over

De burgemeester mocht nog een laatste maal met de hamer op tafel slaan om de raadsvergadering te openen. Om de beurt kregen aanwezigen de kans Bruinooge te bedanken voor zijn burgemeesterschap, meldt mediapartner Alkmaar Centraal. Onder wie de Heiloose burgemeester Hans Romeyn, die terugkijkt op een mooie samenwerkingsperiode en Alkmaar plagerig 'Heiloo-Noord' noemde. Tussen alle sprekers door werd er natuurlijk ook nog flink gepoetst. Uit besmettingsgevaar werden alle hamers en tafels na elke speech ontsmet.

Ook Bruinooges vrouw Elly kreeg een persoonlijk bedankje, gezien zij haar man jarenlang met de stad heeft moeten delen. De twee hebben hun huis inmiddels verkocht om het nieuwe geluk in Zeeland op te zoeken.

Eenheid in de regio

De laatste jaren ervoer burgemeester Bruinooge zijn taken en verantwoordelijkheden als steeds intensiever. Toen hij na een periode van ziekte weer op het Alkmaarse podium terugkeerde, brak de crisis uit. "Dat je het steeds zwaarder had, merkten wij ook. Maar je hebt nog veel energie weten aan te boren om de coronacrisis toch aan te gaan. Bedankt daarvoor."

Bruinooge is er trots op het jarenlange 'boegbeeld van de regio' te zijn geweest en dat hij eenheid heeft kunnen uitstralen in de regio. "We moeten blijven laten zien wat we hier allemaal kunnen, wat onze regio te bieden heeft." Hij prijst zich zeer gelukkig dat hij daar een bijdrage aan heeft mogen leveren.

'Man met de stropdas'

Er werd met veel lof over 'de man met de stropdas' gesproken. Als laatste bedankje ontving Bruinooge een gouden ere-insigne, die vanwege besmettingsgevaar, door zijn echtgenote werd opgespeld, en een daverend applaus. 

Met lichte tegenzin startte de bijna ex-burgemeester zijn toespraak. Een aantal hoogtepunten werden uitgelicht, soms met een brok in de keel. Na een laatste dankbetuiging aan alle afwezigen deed hij voor de allerlaatste keer de ambtsketting af. Het tijdperk 'Burgemeester Bruinooge' is niet meer.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]