Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Nederlands topatlete Sharona Bakker: “Mijn favoriete plekje in IJmuiden is het strand”

27 september 2020, 08.00 uur · Door Ruth Oei

IJMUIDEN - Sharona Bakker werd op 12 april 1990 geboren in IJmuiden. Ondanks dat ze inmiddels in Alkmaar woont, komt de topsporter nog wekelijks in IJmuiden waar ze opgroeide, en waar haar moeder nog steeds woont. 

Het leven van Sharona draait van jongs af aan al om topsport. In haar specialisme hordelopen heeft ze bij de junioren in totaal vijf nationale titels behaald. Na jaren van blessures, is Sharona weer in topvorm en won ze eind augustus de zilveren medaille op de 100 meter horden tijdens het NK Atletiek in Utrecht.

Foto: Sharona Bakker

Sharona was als klein meisje al dol op sporten en buiten zijn. “Ik ging altijd met mijn vader hardlopen in de IJmuidense duinen”, vertelt ze. “Helaas is mijn vader twee jaar geleden overleden, maar ik denk daar nog vaak aan terug.”

Ook op het strand van IJmuiden kwam ze vroeger vaak en nog steeds is ze daar regelmatig te vinden, samen met haar hond. “Dan lopen we samen, en dan kan hij lekker in het water spelen. Er is daar een mooi stukje strand, speciaal voor honden.”

"Ik ging altijd met mijn vader hardlopen in de duinen"

Sharona Bakker, over haar dierbare herinneringen aan IJmuiden

Sharona woonde haar hele jeugd in IJmuiden, waar ze op basisschool De Vliegende Hollander zat. Achteraf best toepasselijk, zegt de hordeloopster. “In het buitenland noemen ze me ook wel eens ‘de vliegende Hollander.” Haar middelbare school diploma behaalde ze op het Ichthus College in Driehuis en ook de ALO, een opleiding tot gymdocent, rondde ze vervolgens succesvol af.

Op haar achttiende verliet ze IJmuiden en verhuisde ze vanwege haar sportambities naar het atletenhuis in Purmerend. Vervolgens vertrok ze naar Papendal, wederom vanwege de sport. Inmiddels woont ze in Alkmaar, samen met haar vriend met wie ze sinds negen jaar een relatie heeft. Naast haar sportersbestaan werkt ze als pedagogisch medewerker op een BSO in Beverwijk.

Foto: Een jonge Sharona tijdens de Pierloop in IJmuiden met startnummer 947

“Het is heerlijk om na al die jaren weer dichterbij mijn moeder te wonen, die nog steeds in mijn ouderlijk huis woont”, vertelt Sharona. “Ik kom minimaal een keer per week in IJmuiden en dan gaan mijn moeder en ik samen naar het strand, of we blijven gezellig thuis en spelen een spelletje. Ik ben dol op spelletjes.”

Een moment uit haar jeugd in IJmuiden waar Sharona ook mooie herinneringen aan heeft, is de Pierloop die jaarlijks in IJmuiden plaatsvindt. “Als klein meisje deed ik vaak mee, ik heb ‘m ook een paar keer gewonnen, weet ik nog.”

"De Spelen in Tokyo wordt mijn laatste evenement"

Sharona Bakker

Stond ze tijdens de Pierloop nog aan het begin van haar carrière, inmiddels heeft Sharona besloten dat volgend jaar haar laatste jaar als topsporter wordt. “De Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar wordt mijn laatste evenement. Vanwege corona zijn de spelen uitgesteld, ik hoop dat het het dan wel doorgaat. Als niet, heb ik er vrede mee, maar het zou wel zuur zijn om zo te eindigen.”

Ondanks dat haar besluit vast staat dat ze volgend jaar stopt, gaat ze er voor nu nog helemaal voor, zeker met de Olympische Spelen in het vooruitzicht. Het zou haar eerste deelname aan de Spelen zijn. “Het is niet alleen mijn droom, maar het was ook die van mijn vader. Hij zei altijd tegen mij ‘meisje, geef niet op’. En dat zal ik zeker niet doen.”

Kinderwens

Wat Sharona van plan is nadat ze stopt, weet ze nog niet precies. “Ik was voorheen altijd bezig met welke baan ik het best kon combineren met mijn sport, niet zozeer met welke baan mij nou echt leuk leek. En ik ben 30, mijn vriend en ik hebben ook een kinderwens. Ik ga volgend jaar eens rustig over alles nadenken, waarschijnlijk tijdens een wandeling op het strand van IJmuiden.”

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]