Amstelland

NL
V

Haarlemmermeerse jongeren kunnen vanaf vandaag hun steekwapens inleveren

26 september 2020, 08.00 uur · Aangepast 26 september 2020, 14.04 uur · Door Redactie

HAARLEMMERMEER -  Jongeren uit Haarlemmermeer die af willen van hun steekwapens kunnen die vandaag inleveren op het politiebureau in Hoofddorp. De inleveractie is onderdeel van een bredere campagne van de gemeente en de politie om het geweld waar jongeren bij zijn betrokken, drastisch terug te dringen.

In Haarlemmermeer zijn de afgelopen twee jaar meerdere incidenten geweest. In juli van dit jaar werden twee 19-jarige Amsterdammers aangehouden die op klaarlichte dag op straat in Hoofddorp een leeftijdgenoot doodschoten na een ruzie.

In december vorig jaar veranderde de stoep voor de geldautomaat in winkelcentrum Toolenburg in een bloemenzee, nadat de 64-jarige Tom Manting hier door twee jongeren werd doodgestoken. En een 20-jarige Hoofddorper zit vast nadat hij bekende in augustus Bas van Wijk te hebben doodgeschoten om, wat later bleek, een nep-Rolex.

Quote

"Als je als jongere een wapen op zak hebt, dan is het bijna onvermijdelijk dat je die gebruikt"

Burgemeester Schuurmans

De golf van geweld baart de gemeente en de politie steeds meer zorgen. Volgens de gemeente gaat het om zeker 22 geweldsincidenten in de afgelopen twee jaar, waarbij jongeren waren betrokken. Met de campagne You Choose proberen instanties een gedragsverandering onder jongeren tot stand te brengen. "Als je als jongere een wapen op zak hebt, dan is het bijna onvermijdelijk dat je die ook gaat gebruiken", meent burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer.

Inzamelingsactie

Jongeren kunnen niet alleen vandaag maar ook op 28 en 30 september hun steekwapen inleveren op het politiebureau aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Het gaat niet alleen om messen maar ook om andere steekwapens, zoals ijspriemen en schroevendraaiers. Volgens de politie kun je dat anoniem doen en zonder bang te zijn dat je wordt vervolgd.

NH Nieuws ging eerder met jongerenwerker Gijs op pad in Hoofddorp. Kijk hier de reportage terug.

Met jongerenwerker Gijs op pad in Hoofddorp - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03