Ga naar Content

Westzaan is een molen rijker, De Veldmuis in ere hersteld

WESTZAAN - Het duurde meer dan een jaar, maar dan heb je ook wat. Molenmaker Remco Jonker klinkt opgewekt als hij terugblikt op een succesvolle operatie. Hij bouwde een molen die ruim 100 jaar geleden werd afgebroken in Westzaan weer terug in de originele staat. Dinsdag werd het molenlijf en de wieken van molen geplaatst en is molen De Veldmuis weer in ere hersteld.

Foto: Wim Giebels

“Molens maken is mijn grote hobby. Als je er ook nog je werk van kan maken is dat helemaal mooi”, lacht Jonker. “Vorig jaar april zijn we aan de verschillende onderdelen van de molen begonnen in de werkplaats, gisteren hebben we alles op zijn plaats gezet."

De Veldmuis - met als bijnaam De Kikkert - heeft een rijke historie die teruggaat tot 1689. Eerst was het een snuifmolen, later werd de molen omgebouwd tot lattenzager. In 1916 werd hij voor afbraak verkocht. 

Bekijk hieronder hoe het molenlijf op de schuur werd gehesen (vanaf minuut 1.18) en hoe de wieken werden geplaatst (vanaf minuut 4.35).

Artikel loopt door onder de video

Helemaal vlekkeloos verliep de operatie overigens niet: de kraan die bedoeld was om het molenlijf op de schuur te hijsen, bleek niet in staat het enorme gewicht van negen ton te dragen. Een tweede kraan kon op tijd worden ingezet om de klus alsnog te klaren. 

De molen zal nu niet echt gaan werken: de replica zal bewoond worden door een particulier. "Als je in de kap staat, ziet alles er traditioneel uit”, aldus Jonker. "Een verdieping lager staat een generator." De bedoeling is dat die de energie voor de schuur en het aangrenzende huis opwekt. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]