Ga naar Content

Alkmaarse raamprostituees in beroep tegen afwijzing coronabijstand door gemeente

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar heeft het bezwaar van de Alkmaarse raamprostituees afgewezen om met terugwerkende kracht coronabijstand (Tozo) te ontvangen. Door langer dan 28 dagen in het buitenland te verblijven, zouden de dames van de Achterdam hun recht op overheidssteun hebben verloren. Onder aanvoering van hun advocaat Richard Bouwman tekenen de vrouwen nu beroep aan tegen die uitspraak.  

Foto: NH Nieuws

In juni verloren de vrouwen het kort geding over het met spoed verkrijgen van een corona-uitkering. Volgens de bestuursrechter konden de vrouwen destijds onvoldoende aantonen dat zij in financiële nood verkeerden.

Twee van de drie gronden van afwijzing in de zaak kwamen te vervallen. Toch houdt de gemeente halsstarrig vast aan het laatste standpunt, dat de vrouwen hun recht op bijstand hebben verspeeld door in maart naar hun land van herkomst te vertrekken. 

Europese Commissie

In Nederland wordt de Tozo gezien als een bijstandsuitkering. Ondernemers in het buitenland zouden er daarom geen aanspraak op kunnen maken. In Brussel denken ze daar toch anders over.

Eind augustus stelde de Europese Commissie dat ondernemers die in het buitenland wonen, maar een bedrijf in Nederland hebben, wel recht zouden hebben op de Tozo-uitkering. Het zou namelijk niet om een bijstandsuitkering gaan, maar om een sociale zekerheidsuitkering. Het kabinet blijft er echter bij dat deze ondernemers geen recht hebben op de Tozo-uitkering, blijkt uit de beantwoording van Kamervragen

In de Kamerbrief reageerde toenmalig staatssecretaris Van Ark dat de Tozo een bijstandsuitkering is en geen 'bijzondere non-contributieve uitkering', ofwel een sociale zekerheidsuitkering. Maar volgens de Europese Commissie bevat de Tozo absoluut eigenschappen van deze sociale zekerheidsuitkering. Een bijstandsuitkering hoeft niet over de grens uitbetaald te worden, maar een sociale zekerheidsuitkering wel. "Dit pikken we niet", reageert advocaat Bouwman. "We gaan zeker tegen deze uitspraak in beroep."

Lees ook

De Tozo is tijdens de coronacrisis in het leven geroepen, om ondernemers tijdelijke bescherming te kunnen bieden tegen de ontstane financiële noodsituatie. De gedupeerde vrouwen besloten in maart zonder enig uitzicht op werk terug te keren naar hun thuisland en familie.

Crisissituatie

De advocaat van de raamprostituees is nog steeds van mening dat de gedachte waarmee de Tozo in het leven is geroepen, in fel contrast staat met de wijze waarop de gemeente de aanvragen heeft behandeld. "De gemeente blijft zich beroepen op die 28 dagen, maar deze vrouwen hebben van maart tot juli niet kunnen werken en zaten volledig zonder inkomen. Het is niet meer dan normaal dat je in zo'n crisissituatie naar huis gaat."

Raamexploitant Kees van Ojen reageerde na het sluiten van de ramen tegen NH Nieuws:  "Veel meiden waren ook bang dat de grenzen dichtgingen en kozen eieren voor hun geld. Je kan in deze tijd beter bij je familie zijn." 

Dubieus

In juni dit jaar sprak NH Nieuws met een boekhouder van tientallen Alkmaarse raamprostituees, van wie er achttien - volgens hen onterecht - geen Tozo-bijstand ontvangen van de gemeente. Branchevereniging SekswerkExpertise liet eerder weten de situatie 'echt stuitend' te vinden. "Dit horen we in meer gemeenten en dit is absoluut beroepsdiscriminatie."

Ook Kamerlid Van Dijk (SP) vroeg eerder al om opheldering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Hij stelde Kamervragen over 'het op dubieuze gronden afwijzen' van de coronabijstand door de gemeente Alkmaar. "Iedereen heeft recht op dezelfde behandeling. Hier wordt echter de indruk gewekt dat bepaalde groepen anders worden behandeld. Dit riekt naar willekeur en dat is niet in orde."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]