Amsterdam

NL
V

Hartsvriendin Anne Frank legt eerste steen Holocaust-monument

23 september 2020, 07.00 uur · Aangepast 23 september 2020, 16.38 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Jacqueline van Maarsen, een goede vriendin en klasgenoot van Anne Frank, legt vanmiddag de eerste herdenkingssteen voor het Nationaal Holocaust Monument in Amsterdam.  Ze is blij dat het monument er nu eindelijk komt. "Ik vind het heel belangrijk, heel belangrijk. Al die mensen die daarop staan. Dat ze ook genoemd worden."

Jacqueline van Maarsen doneerde het grootste bedrag aan het Nationale Holocaust Monument. En daarom mag ze de eerste steen leggen. "Maar eigenlijk komt dat door Anne Frank", vindt ze. Want het geld dat ze doneerde, kreeg ze door een gedichtje van Anne te veilen. "Anne zou het geweldig hebben gevonden. Maar ze moest er wel eerst voor doodgaan."

Holocaust monument Amsterdam - NH Nieuws

Jacqueline van Maarsen, inmiddels 91 jaar oud, zal de eerste naamsteen plaatsen. Het is de steen voor het Dina Frankenhuis uit Amsterdam uit de Tweede Boerhaavestraat in Oost. Na deze steen volgen nog 102.000 stenen, elk met een naam. Over een klein jaar moet het hele monument klaar zijn. Het is een ingewikkeld metselplan, dat op de centimeter nauwkeurig is uitgetekend.

Quote

"Ik ben blij dat het nu eindelijk zover is. Het heeft allemaal wel erg lang geduurd"

Jacqueline van Maarsen, vriendin Anne frank

De besluitvorming over de komst van het monument had flink wat voeten in aarde. Zo hebben omwonenden van de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin in de loop der jaren vaak bezwaar gemaakt. Ze vonden het Namenmonument niet passen in de omgeving. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat het er toch mag komen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03