Ga naar Content
West-Friesland

Huizen in De Goorn getroffen door 'olieregen': "Het zit overal"

22 september 2020, 20.30 uur · Aangepast 22 september 2020, 20.48 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

DE GOORN - 'Een klein drama', noemt bewoner Jos Winder het. Het nieuwbouwhuis waar hij net een kleine twee maanden woont, zit onder een olieachtige substantie. Mogelijk afkomstig van militaire vliegtuigen die vrijdagochtend overvlogen voor een oefening. Dagenlang wordt er al schoongemaakt, maar de situatie wordt er volgens Winder nog niet beter op.  

"De schade is enorm. Het ligt over mijn hele huis en over de tuin. Wij hebben de hoofdprijs te pakken en zijn het ergste getroffen", aldus Winder. Het is nog onduidelijk om wat voor olieachtige vloeistof het precies gaat. Jos: "Defensie is langs geweest gisteren en ze gaan  uitzoeken uit welk vliegtuig het is gekomen en wat voor substantie het precies is."

Vrijdagochtend vlogen er zes militaire vliegtuigen laag over de wijk. Een internationale oefening die jaarlijks plaatsvindt in aanloop naar de herdenking van Market Garden, de Slag om Arnhem. "We hebben contact met de bewoners. Aangezien meerdere toestellen betrokken waren van verschillende landen, vergt het enige tijd om uit te sluiten dan wel te bevestigen dat de olieachtige substantie afkomstig is van deze vlucht", laat een woordvoerder van Defensie weten.

Schade aan huizen door 'olieregen' in De Goorn enorm: "Het zit overal" - NH Nieuws

"Het gaat in deze straat om acht woningen waar we bezig zijn. Het is nog steeds onduidelijk om wat voor substantie het gaat", zegt David Willems van reinigingsbedrijf Dolmans. Alle gevels worden gespoten en en dakpannen geboend.

Maar ook de schoonmaakwerkzaamheden maken de staat van de nieuwe woningen er niet beter op volgens Winder. "Er zijn al dakpannen beschadigd en de beschermlagen verdwijnen. Op verschillende plekken slaat de gevel inmiddels wit uit."

Alles vervangen

Lopend door de achtertuin is er geen plek aan te wijzen die niet getroffen is.  Schuttingen, zonnepanelen, planten, alles rondom het huis van Jos is gehuld in een laag olie. "Het slaat zelfs door naar binnen toe. We zien in de warmtepompinstallatie ook al vetdruppels", vertelt zijn echtgenote. 

Winder kan op dit moment niks anders doen dan wachten op bezoek van de volgende experts. "Die moeten de schade gaan opnemen, zowel van de olieachtige vloeistof als van de schoonmaakwerkzaamheden. In het slechtste geval moet het hele dak vernieuwd en wellicht ook de tuin afgegraven worden als blijkt dat er sprake is van bodemverontreiniging." 

Onderzoek

Defensie doet momenteel onderzoek. "Op dit moment kunnen we nog niet bevestigen dat de ondervonden schade is veroorzaakt door de vlucht. Uit de inspectie van de Nederlandse toestellen na de vlucht zijn geen vreemde indicaties naar voren gekomen. We zijn met de partnerlanden van de betreffende vlucht in contact om verder duidelijkheid te krijgen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]