Ga naar Content

Voortbestaan Amsterdamse rondvaartboten in het geding, schippers op de barricade

AMSTERDAM- Schippers van historische salonboten die de Amsterdamse grachten bevaren, zijn bang hun vergunning te verliezen. Omdat het op de grachten te druk wordt, herziet Amsterdam het vergunningssysteem. De historische rederijen moeten 'gewoon' meeloten voor een vergunning. Ze zijn bang dat ze tussen wal en schip vallen en uit het stadsbeeld zullen verdwijnen.

Voortbestaan Amsterdamse rondvaartboten in het geding, schippers op de barricade - NH Nieuws

Morgen spreekt de gemeenteraad over het nieuwe vergunningsstelsel. Om aandacht te vragen voor hun bijzondere positie verzamelen 25 historische salonboten zich bij de Stopera. "We schenken een kopje koffie voor de raadsleden en zullen ze uitleggen waar we bang voor zijn", zegt Alfred Vellekoop, een bezorgde schipper.

Geen overlast

Volgens de historische rederijen zorgt hun type schip nauwelijks voor overlast. Vellekoop: "De mensen die wij aan boord hebben, zitten binnen met een hapje en een drankje. Meestal halen we ze op bij een hotel, dus de publieke steigers in de stad gebruiken wij nauwelijks."

"De kans dat je de vergunning die je hebt terugkrijgt bij een loting, is heel klein"

alfred vellekoop, schipper

Een deel van alle vergunningen loopt af en moet opnieuw gegund worden. Omdat er meer vraag is dan er vergunningen beschikbaar zijn, moet er geloot worden. De historische rederijen met een relatief laag aantal boten hebben dan een nadeel. "Het is een kwestie van kansberekening", zegt Vellekoop van rederij Belle. "De kans dat je de vergunning die je hebt terugkrijgt bij een loting, is heel klein."

Weeffout

Volgens de reders van klassieke schepen had het vergunningsstelsel een aparte categorie van de klassieke 'hospitality'-schepen moeten maken. "Iedereen is ons goedgezind, de Amsterdammers maar ook de gemeenteraad, er is alleen een weeffout in het systeem ontstaan, die moet worden aangepast." Morgen gaan de reders proberen de gemeenteraadsleden daarvan te overtuigen.

"Ik hou van die klassieke lijn van de schepen, en ze laten zien hoe de stad er vroeger uit zag", zegt Vellekoop, die met zijn compagnon rederij Belle runt. Ze hebben vier klassieke rondvaartboten in verschillende maten. "De schepen zijn een beeldbepalend element op de Amsterdamse grachten het zou eeuwig zonde zijn als die schepen op termijn uitgefaseerd worden."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.