West-Friesland

NL
V

1.500 nieuwe woorden in vernieuwd Westfries woordenboek

22 september 2020, 07.00 uur · Aangepast 22 september 2020, 09.58 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - 1.500 nieuwe Westfriese woorden en uitdrukkingen telt de nieuwe druk van het Westfriese woordenboek. Hij ligt klaar voor de drukker, maar de makers vinden het lastig te bepalen hoe groot de oplage moet zijn. Daarom kan iedereen die een exemplaar wil hebben zich nu inschrijven. 

Westfries Woordenboek

Andries Sijm en Joop van Diepen kwamen vier jaar geleden op het gezamenlijke idee om een nieuwe versie te maken van Jan Pannekeets Westfriese Woordenboek. "In de Facebookgroep 'zo zegge wai dat' ontstond steeds vaker discussie over hoe woorden geschreven werden en we kwamen steeds vaker een woord niet tegen in het woordenboek", vertelt Andries Sijm. 

Aan de laatste uitgave uit 1984 werkte Joop van Diepen ook mee en volgens Sijm is hij nooit gestopt met nieuwe woorden verzamelen. Maar ook andere bronnen leverden voer voor het boek. "Via de radio, televisie en krantenartikelen kom je veel tegen en ook mensen sturen ons woorden toe. Joop en ik spreken beide in het dagelijks leven Westfries en dan mis je wel eens een woord in het woordenboek dat je zelf wel gebruikt."

Quote

"Pannekeet moest de boer op om woorden te verzamelen. Bij ons komt het via internet naar ons toe."

Andries sijm - medeschrijver Westfries woordenboek

Vijftienhonderd nieuwe woorden en uitdrukkingen zijn er toegevoegd aan deze nieuwe versie. "Wij hadden wel een makkelijkere klus als Pannekeet destijds; hij had nog geen internet. Hij moest alles handmatig verzamelen en verwerken en moest actief de boer op om woorden te verzamelen. Bij ons komt het via internet naar ons toe."

Nieuwe woorden en uitspraken ontstaan en worden vervolgens 'in de praat' overgenomen. Sijm noemt een voorbeeld. "Zo is de uitspraak toegevoegd: "Hai is ofkloet" wat zoiets betekent als: hij is er stilletjes tussenuit geknepen. Dit is er eentje die aan de bar is ontstaan en wordt overgenomen." Een andere nieuwe uitspraak is: "Hej je al wier an de skroef?" Wat zoiets betekent als: "heb je al verkering?" 

Inskroiven

Over de grootte van de oplage kunnen ze het nog niet eens worden en daarom wordt er een inschrijving geopend op de website van het Westfries Woordenboek om te kijken hoeveel interesse er is. 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].