Sport

Gestopte atleet Michel Butter: "Ik denk dat het goed is dat het niet meer om mij draait"

21 september 2020, 16.18 uur · Aangepast 21 september 2020, 16.49 uur · Door Redactie

CASTRICUM - Het was een optelsom. Van het strammer wordende lijf, tot het wegvallen van de marathons en andere inkomsten door corona en een gezin dat meer aandacht verdiende. Topatleet Michel Butter maakte dit weekend bekend dat hij zijn hardloopschoenen opbergt. 

Michel Butter zwaait in Egmond af - NH Sport/Edward Dekker

Tijdens de Egmond Halve Marathon, begin januari 2021, hoopt hij officieel afscheid te kunnen nemen. De 34-jarige Castricummer vindt het mooi geweest. Vooral omdat zijn niveau niet meer aansluit bij de ambities die hij heeft. 

Quote

"Ik merkte dat het overal wat procentjes minder werd"

Martahonloper michel butter

Butter: "Evenement na evenement ging vanwege corona niet door. Ik trainde nog wel gewoon door, maar het niveau werd wat minder. Ik moest maatschappelijke keuzes maken en ben een eigen onderneming gestart. Ik probeerde de balans te bewaken, alleen merkte ik dat het overal wat procentjes minder werd. Dan leg je met Guido (Hartensveld, trainer, red.) de kaarten samen op tafel om te kijken hoe de kansen voor een topklassering op de Spelen zijn. Daar moesten we reëel in zijn: dat lag er niet goed bij."

Topmarathons

Zijn persoonlijk toptijd op de marathon liep Butter in 2012 in Amsterdam in 2 uur 9 minuten en 58 seconden. In hetzelfde jaar eindigde hij in de Major Marathon van Boston onder zware omstandigheden op de zevende plaats. In 2017 overtrof hij dit huzarenstukje door in New York met de besten mee te gaan en finishte hij als zesde. Twee keer werd Butter Nederlands kampioen op de 42,195 kilometer: in 2011 en 2018. Zijn missie om naar de Spelen te gaan strandde twee keer jammerlijk. 

De atleet, die ook op de kortere afstanden flink wat nationale titels veroverde, vindt dat nu de tijd gekomen is om zich op het leven na de sport te storten. Dat betekent meer tijd voor zijn vrouw en twee kinderen. "Alles stond in het teken van mij en ik denk dat het goed is dat het niet meer om mij draait."

Quote

"Alles stond in het teken van mij"

Marathonloper Michel Butter

Tweede leven

"Sport stond altijd op één, maar ik heb mij goed voorbereid op mijn tweede leven", blikt de voormalig topsporter vooruit op zijn nieuwe loopbaan. "Ik heb straks drie studies afgerond en ga me met name richten op vitaliteit en performance management. Dat wil ik intern bij bedrijven gaan doen. Je moet dan denken aan presentaties om de werkgever en werknemers bij te staan om hun mentale en fysieke fitheid te verhogen."

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur naar de uitzending op NH Radio